01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Vylepšené babičkine rezance 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Vylepšené babičkine rezance

34
Vždy keď som trávila letné prázdniny u babky varila mi samé dobroty. No na jednu z nich si pamätám najlepšie - DOMÁCE REZANCE. Kým babka miesila a vaľkala cesto pobehovala som okolo a čakala som na to, kedy ich konečne nakrája aby som si z nich mohla ukradnúť. Chuti domácich rezancov sa nič nevyrovná!
Teraz keď bývam mimo domova rada si pripomínam tieto časy prípravou babkiných rezancov, ale s menšou úpravou.
Tieto rezance sú skvelé do slepačej či fazuľovej polievky alebo s makom či s tvarohom.




Ingrediencie:

hladká špaldová múka
celozrnná špaldová múka
vajíčka
štipka soli


Postup prípravy:

Vo všeobecnosti platí, že na 100 g múky potrebujeme jedno vajce. Moja babka ma to však naučila robiť inak. Na pracovnú dosku si vysypala určité množstvo múky (tak od oka, podľa toho koľko rezancov si chcela spraviť) a do stredu vyhĺbila jamku kde dala vajíčka a postupne okolitú múku zapracovala do vajíčka až jej vzniklo tuhé, ale stále trošku lepivé cesto.
V prípade, že sa chcete riadiť presnou váhou tak je postup takýto: vezmeme si oba druhy špaldovej múky a zmiešame ich 1:1 ( teda 50 g hladkej a 50 g celozrnnej múky), pridáme jedno vajíčko, štipku soli a vypracujeme cesto. Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenučký plátok, ktorý necháme trošku obschnúť. Keď je cesto obschnuté preložíme ho na polovicu a nakrájame na pásiky široké asi centimeter alebo dva (poďla toho aké dlhé ich chceme). Tieto pásiky potom naukladáme na seba a nožom odkrajujeme rezance (hrúbka závisí od vás, môžu to byť niťovky až extra hrubé rezance). Rezance rozprestrieme na doske a ešte necháme chvíľu obschnúť. Potom ich stčí už len uvariť v osolenej vode a zjesť!


                                                           Prajem dobrú chuť!

Menovky: , ,

35 36 37 38