01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Celozrnný paradajkový koláč 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Celozrnný paradajkový koláč

34
Na našom balkóne sa urodilo obrovské množstvo kríčkových paradajok. Už sme nevedeli čo s nimi. A tak som zalistovala v starých receptoch a našla som recept na skvelý paradajkový koláč. Pôvodná verzia je so špaldovou múkou, no ja som použila klasickú grahamovú (pšeničnú celozrnnú). To akú múku použijete nechám na vás.






Budeme potrebovať:

150 g múky
3 vajcia
soľ
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice mlieka
250 g ricotty
mleté biele korenie
čerstvú aj sušenú bazalku a oregano (ak nemáte použite iba sušené bylinky)
malé paradajky (kríčkové, cherry) cca 200 - 250 g
balkánsky syr




Postup:

Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, jedno vajce, dve lyžice oleja, mlieko a spolu spracujeme. Podľa potreby prisypeme múku, aby sa cesto nelepilo. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 minút. Potom cesto vyvaľkáme a prenesieme pomocou valčeka do okrúhlej vymastenej a múkou vysypanej  formy. Cesto na okrajoch popritláčame a zvyšné cesto odrežeme. Ricottu vymiešame s rozšľahanými dvoma vajcami, osolíme, okoreníme a ochutíme čerstvými bylinkami (v pôvodnom recepte sa pridáva aj kôpor, ale ten ja nemusím, tak som ho nahradila oreganom). Plnku rozotrieme na cesto, poukladáme na ňu umyté a na polovice prekrojené paradajky reznou časťou nadol a posypeme sušenými bylinkami a pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi tak 30 minút, kým plnka nie je stuhnutá. Pri servírovaní posypeme balkánskym syrom. 

                                                                                  Dobrú chuť!





Menovky: , , ,

35 36 37 38