01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Čokoládová torta s tahini pastou 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Čokoládová torta s tahini pastou

34
Tahini sa vyrába z drvených sezamových semienok. Je základom hummusu (arabskej cícerovej omáčky), ďalej sa používa do šalátov ako zálievka, na zahustenie polievok a dokonca aj pri pečení slaných aj sladkých múčnikov. Ja som si jeden taký odskúšala. A môžem ho len a len odporučiť!
 


Príprava tohto dezertu nie je náročná, len si treba naňho vyhradiť viac času. Budeme postupovať v troch krokoch. Najprv si upečieme korpus, potom si pripravíme plnku, no a napokon koláč naplníme. A potom už len čakať asi hodinu kým nám plnka stuhne a môžme sa doňho s radosťou pustiť.

Na korpus budeme potrebovať:

100 g hladkej múky
100 g pohánkovej múky
70 g trstinového cukru
2 polievkové lyžice kakaa
štipku soli
110 g studeného masla
1 vajíčko

V miske všetky suroviny zmiešame a rýchlo vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme chladiť do chladničky na 30 minút.



Medzitým si pripravíme krém, na ktorý budeme potrebovať:

1 kopcovitú polievkovú lyžicu hladkej múky
2 dl mlieka
180 g zmäknutého masla
80 g trstinového cukru
3 polievkové lyžice kakaa
80 g sezamovej pasty tahini

Múku si dobre vymiešame v mlieku a pomaly varíme až do zhustnutia. Odstavíme a necháme vychladnúť (vznikne nám hustý puding). Maslo vyšľaháme s cukrom do peny a postupne pridávame vychladnutý puding, kakao a napokon aj tahini. Všetko spolu dobre vyšľaháme.


Vyberieme cesto z chladničky, vyvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do vopred maslom vymazanej a strúhankou vysypanej okrúhlej formy, dno poprepichujeme vidličkou, okraje popritláčame a prebytočné cesto orežeme, prikryjeme papierom na pečenie, vysypeme fazuľu a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C cca 10 - 15 minút.


Korpus vyberieme po upečení z rúry a necháme vychladnúť. Krém naplníme do sáčku na zdobenie (ja také nemám, tak používam sáčky do mrazničky, rožtek po naplnení odstrihnem a mám sáčok na zdobenie :)) a korpus naplníme. Dáme vychladiť do chladničky na 1 hodinu a môžme podávať.





Menovky: , , , ,

35 36 37 38