01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Čokoládový chlebík s hrozienkami 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Čokoládový chlebík s hrozienkami

34
Čokoládový chlebík som piekla prvýkrát a naozaj sa vydaril. Svedčí o tom aj to, že mám z neho urobené iba fotky tesne po vytiahnutí z rúry. Ako sa vraví "len sa tak za ním zaprášilo".




Budeme potrebovať:

200 g sušených hrozienok
80 g nasekanej horkej čokolády (kto ju nemá rád môže použiť mliečnu)
330 g hladkej pšeničnej múky
1 čajová lyžička morskej soli
2 1/2 čajová lyžička kakaa
170 g kvásku 
250 ml teplej vody

Postup je nasledovný:

V malej miske si zmiešame sušené hrozienka a nasekanú čokoládu. V druhej miske si zmiešame múku, soľ a kakaový prášok (suché ingrediencie). Vo veľkej miske dobre zmiešame kvások s teplou vodou a následne pridáme hrozienka s čokoládou a suché ingrediencie. Všetko spolu dobre premiešame. Misku prikryjeme utierkou a necháme to stáť 10 minút. Po 10 minútach cesto trochu premiesime a opäť prikryjeme a necháme stáť 10 minút. Takto to zopakujeme ešte dvakrát, no pri druhom raze ho prikryjeme a necháme odpočivať hodinu. Cesto po hodine vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a vytvaruje bochník. Vložíme ho do ošatky (ak nemáme tak na plech s papierom na pečenie), prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 3 - 6 hodín kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí na vrch chlebíka urobíme zárezy.
Do rúry vložíme nejaký pekáč a  vyhrejeme ju na 240 °C. Keď je rúra vyhriata vložíme do nej chlebík, do pekáča vlejeme pohár vody a rúru zoslabíme na 220 °C. Pečieme asi 30 minút kým chlebík nezhnedne a po poklopaní nepočujeme dutý zvuk.



Tento chlebík je výborný na raňajky s nejakým dobrým domácim džemom alebo len tak :) 

Menovky: , , , , ,

35 36 37 38