01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Knäckebrot s feniklovými semienkami 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Knäckebrot s feniklovými semienkami

34
Hoci si pečivo rada pečiem sama, občas sa mi stane, že sa mi jednoducho nechce. V takom prípade, ako núdzové riešenie, vbehnem do obchodu a kúpim Knäckebrot. Dnes som sa ho naučila piecť a tak ho budem mať vždy v zásobe aj v prípade núdze.

 

Knäckebrot je suchý chrumkavý chlieb pochádzajúci zo severských krajín. Feniklové semienka je možné nahradiť napríklad sezamom, ľanom či dokonca syrom.

Ingrediencie:

1 polievková lyžica sušeného droždia
225 ml teplej vody
160 g ražnej múky
160 g špaldovej hladkej múky
1 lyžička morskej soli
2 lyžičky feniklových semienok

Postup:

V malej miske zmiešame droždie s teplou vodou a necháme postáť asi 5 minút. Medzitým si vo veľkej mise zmiešame oba druhy múky so soľou a semienkami a následne pridáme kvások. Vymiesime nelepivé cesto (miesime asi tak 3 minúty).
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme si "hadíka", ktorého pokrájame na 12 rovnakých častí a z každej vytvarujeme guľku.
Prikryjeme ich čistou utierkou a necháme kysnúť 30 minút.
Rúru si vyhrejeme na 220°C a na plech dáme papier na pečenie. 
Valčekom z každej guľky vyvaľkáme kruh s priemerom cca 10 cm. Kruhy poukladáme na plech, popicháme vidličkou a pečieme asi 8 - 10 minút do zlatohneda. Prenesieme na drôtenú mriežku a necháme vychladnúť.

 

 Hotové chleby Knäckebrot prikryjeme utierkou a necháme obschnúť ešte 1 - 2 dni. Takto sa dá dlho skladovať a je vždy po ruke :)


Menovky: , , , ,

35 36 37 38