01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Mäsko v horčicovo-tymiánovej omáčke s grilovanou polentou 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Mäsko v horčicovo-tymiánovej omáčke s grilovanou polentou

34
Doteraz boli všetky recepty bez mäsa, takže aby som nekrivdila mäsožravcom tu je jeden recept aj pre nich.



Na tento recept môžete použiť ľubovoľný druh mäsa. Ja som použila bravčové (asi, nejaké som vytiahla z mrazničky, neviem aké :P).

Potrebné suroviny (nebude presná gramáž, je to na vás koľko si toho narobíte):

plátky ľubovoľného mäsa (asi 0,5 cm)
francúzska horčica
soľ
mleté čierne korenie
pretlačený cesnak
mletá sladká paprika
sušený tymián
0,5 l zeleninového vývaru
nadrobno nakrájaná cibuľa

Plátky mäsa osolíme, opaprikujeme a okoreníme z oboch strán, posypeme tymiánom a korenie dobre do mäsa vmasírujeme. Mäso potrieme  horčicou a pretlačeným cesnakom. Rozohrejeme si panvicu s troškou oleja a plátky mäsa na nej opečieme dochrumkava z oboch strán. Mäso vyberieme na tanier.
Na výpeku, ktorý máme v panvici, dozlata osmahneme cibuľku, zalejeme ju teplým zeleninovým vývarom, rozmiešame v ňom dve lyžičky francúzskej horčice, vrátime mäso d panvice a dusíme pokiaľ mäsko nie je mäkké (podľa druhu mäsa 20 - 40 minút).

Kým sa nám mäso dusí pripravíme si polentu:

*buď použite instantnú (tú pripravíte podľa návodu na zadnej strane, trvá so asi 3 minúty)
*alebo si uvarte klasickú polentovú kašu (trvá to asi 30 minút)
Ja som robila ten druhý variant.

Ako teda uvariť správne polentu?
Na 120 g polenty potrebujeme 1 liter vody.
Do väčšieho hrnca privedieme vodu k varu a znížime teplotu tesne pod bod varu a za stáleho miešania pomaly prisypeme polentu. Keď polenta začne vrieť stíšte plameň. Polentu treba počas varenia neustále miešať aby sa nám neprichytila (mňa už po 15 minútach musel vystriedať priateľ lebo ma bolela ruka). Hotová je vtedy keď sa nám kaša odlepuje od stien hrnca. Keď je polenta hotová osolíme ju a okoreníme (môžme pridať strúhaný parmezán, gorgonzolu alebo rôzne iné bylinky, v tomto recepte som ju iba solila a korenila). Polentu môžeme podávať.
Ja som však robila grilovanú polentu:
Ešte horúcu polentu nalejeme do pekáča vystlaného papierom na pečenie a necháme ju úplne vychladnúť. Keď nám polenta stuhne, nakrájame ju na ľubovoľné tvary a na rozpálenom olivovom oleji ju osmažíme do zlata z oboch strán.

Prajem dobrú chuť

Menovky: , ,

35 36 37 38