01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Vegetariánska "čína" 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Vegetariánska "čína"

34
Variť "čínu" je rýchle, jednoduché, no zároveň zložité.  Príprava čínskeho jedla je naozaj časovo nenáročná, ale čo sa týka chutí, vyvážiť ich a presne trafiť je naozaj ťažké.
 Na Slovensku sa za "čínu" automaticky považuje každé kuracie mäso s orestovanou zeleninou. Najlepšie je keď je tam strašne veľa vegety a sójovej omáčky. Netvrdím o sebe, že viem ako má dobré čínske jedlo vyzerať a chutiť, ale snažila som sa k tomu aspoň priblížiť (niečo som odkukala zo slovenských čínskych reštaurácii, TV programov a pod.).



Tajomstvom rýchlej prípravy je, že všetky suroviny potrebné na varenie už máme vopred pripravená, teda očistené, nakrájané a už ich len postupne pridávame na panvicu. Ďalšou dôležitou vecou je vyváženosť chutí (slaná - sójová omáčka, sladká - trstinový cukor, kyslá - šťava z limetky alebo citróna a pikantná - zázvor a čili).


Na vegetariánsku "čínu" budeme potrebovať:

jedno neúdené tofu
čili papričky podľa chuti (nemusia byť)
na pásiky nakrájanú mrkvu (asi 3 - 4 ks menšej mrkvy)
dva menšie na kolieska nakrájané póriky
dve hrste mrazeného hrášku
päť malých cibuliek nakrájaných na osminky
dve vajíčka
Korenie na ryžu majstra Wonga od Sonnentoru (kúpite v bioobchode) je to dosť silné korenie takže opatrne, cca 1/2 čajovej lyžičky
sójová omáčka
trocha vody
asi 1 cm strúhaného zázvoru
trošku ustricovej omáčky (nemusí byť)
jedna lyžička trstinového cukru
šťava z polovice citróna
čajová lyžička solamylu (ja som ho bohužiaľ nemala, takže kľudne môžete namiesto neho použiť čajovú lyžičku hladkej múky) 
sezamové semienka
pikantné paprikové vločky (kúpite na trhu alebo jarmoku u Maďarov)
tri lyžice arašidového oleja

Postup:

Tofu si nakrájame na malé kocky, dáme ho do misky, pridáme k nemu dve lyžice sójovej omáčky a 1/2 čajovej lyžičky korenia majstra Wonga. Všetko spolu premiešame a dáme marinovať do chladničky cca na jednu hodinu. Medzitým si nakrájame všetku potrebnú zeleninu.
Na hlbšej panvici (najlepšie wok, ja ho bohužiaľ nemám) si zohrejeme arašidový olej, pridáme k nemu nakrájané čili papričky, ktoré v krátkosti osmahneme. Prisypeme namarinované tofu, plameň dáme na najsilnešie a prudko ho opečieme. K tofu pridáme cibuľky nakrájané na osminky a tie smažíme asi minútu, kým nechytia zlatistú farbu. Potom pridáme mrazený hrášok, trochu ho osmažíme, pridáme mrkvu. Všetko smažíme stále na prudkom plameni asi 2 minúty. Nakoniec prisypeme pór nakrájaný na kolieska. V miske si rozmiešame dve vajíčka so štipkou soli. Všetko na panvici si dáme na jednu stranu a na prázdne miesto vylejeme vajíčka, z ktorých urobíme praženicu. Všetko spolu premiešame.
 Kým sa nám všetko smaží tak si v malej miske zmiešame asi pol pohára vlažnej vody, s troma lyžicami sójovej omáčky, čajovou lyžičkou ustricovej omáčky a trstinového cukru, šťavou z citróna a nastrúhaným zázvorom. Ochutnáme, ak je potrebné pridáme ešte sójovú omáčku, cukor alebo citrónovú šťavu. Pridáme solamyl (prípadne hladkú múku). Dobre rozmiešame aby sme nemali hrudky. Vylejeme to do panvice, rýchlo premiešame. Omáčka nám pekne zhustne. Prisypeme pikantné paprikové vločky a sezam (podľa chuti). Odstavíme. Podávame s ryžou.

Prajem dobrú chuť!

Menovky: , , ,

35 36 37 38