01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Bezlepkový cviklový koláč s cviklovo-pomarančovým sirupom a strúhanou čokoládou 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Bezlepkový cviklový koláč s cviklovo-pomarančovým sirupom a strúhanou čokoládou

34
Cvikla, pomaranč a čokoláda. Skvelá trojka, ktorá sa k sebe hodí nie len po gurmánskej stránke. Všetky tieto tri skvelé suroviny sú prospešné aj pre naše zdravie. Cvikla znižujúca hladinu cholesterolu v krvi zároveň úspešne udržiava náš krvný tlak na uzde podobne ako čokoláda, ktorá chráni naše srdce pred infarktom. Týchto dvoch bojovníkov proti srdcovo-cievnym ochoreniam skvele dopĺňa pomaranč bohatý na vitamín C a ďalšie antioxidanty, ktoré sú viac ako prospešné pre naše zdravie. Tak teda hor sa do zdravého pečenia!



Najprv si pripravíme jednoduchý bezlepkový koláč, na ktorý potrebujeme:

250 g najemno nastrúhanej cvikly
5 vajec
100 g trstinového cukru
štipku pomletých klinčekov
štipku soli
1 lyžicu rumu
100 g pohánkovej múky
1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
30 g kakaa
200 g mletých mandlí

Postup:

Cviklu si najemno nastrúhame a vytlačíme z nej šťavu, avšak nie všetku, tak aby v nej ostalo trocha vlhkosti. Šťavu odložíme nabok. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkom pridáme cukor, mletý klinček, štipku soli a lyžicu rumu a všetko to vyšľaháme do nadýchanej peny. V druhej miske zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom. Túto sypkú zmes pridáme k vyšľahaným žĺtkom a dobre premiešame. Následne pridáme nastrúhanú cviklu, postrúhané mandle a sneh. Všetko spolu dobre premiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri 170 °C približne 35 - 40 minút, kým cesto nie je dobre upečené (spravíme test so špajdľou).

Kým sa nám koláč pečie pripravíme si potrebné ingrediencie na sirup a záverečné zdobenie koláča:

Do hrnca precedíme vytlačenú šťavu z cvikly a pridáme šťavu z polky pomaranča. Sirup začneme robiť až keď koláč bude upečený, potrebujeme ho teplý. Medzitým si ešte nastrúhame čokoládu.
Keď je koláč hotový, vyberieme ho z rúry. Hrniec s pripravenou šťavou dáme variť, pridáme kopcovitú lyžicu trstinového cukru a na miernom plameni varíme asi 2 minúty. Sirup odstavíme, koláč popicháme nožom (nebojte sa, spravte do neho toľko dierok koľko sa doňho zmestí :D) a sirup vylejeme na koláč. Počkáme kým nám úplne vsiakne (môžme mu pomôcť a dobre ho rozotrieme, otáčame plechom). Keď nám sirup vsiakne tak koláč posypeme strúhanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami.

                                                                          Prajem dobrú chuť!

Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38