01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Bravčová pečienka s ražnými nokmi 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Bravčová pečienka s ražnými nokmi

34
Pečienka má svojich zástancov aj odporcov. Ja patrím do tej prvej skupiny. Pečienka je však jediná vnútornosť, ktorú som ochotná zjesť a aj pripraviť. Je to však taká jednoduchá vec na prípravu a pritom je naozaj chutná. Tentokrát som ju vylepšila tým, že som vymenila ryžu, ako klasickú prílohu, za ražné noky. Chuťový zážitok bol dvojnásobný.



Potrebné suroviny na .................pečienku: 500 g bravčovej pečienky
                                                                  1 cibuľa
                                                                  2 strúčiky cesnaku
                                                                  1 ČL mletá paprika sladká
                                                                  1 ČL rasca celá
                                                                  soľ (nezabudnite, že pečienka sa solí vždy až na konci lebo by   inak stvrdla)
                                                                  mleté čierne korenie  (podľa chuti)
                                                                  lyžica bravčovej masti
                                                                  voda (asi 0,5 litra)
                                                     noky:   300 g ražnej múky (poznáte aj pod názvom žitná)
                                                                štipka soli
                                                                250 ml vriaceho mlieka
                                                                maslo
                                                                jarná cibuľka

Príprava pečienky:

Pečienku si dobre očistíme a nakrájame (na kocky, pásiky...). V hrnci si rozpustíme bravčovú masť, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú smažíme dozlatista. Potom k nej pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Smažíme asi minútu a prihodíme pečienku. Keď sa pečienka "zatiahne" (chytí farbu) tak ju poprášime paprikou, pridáme rascu a mleté korenie, podlejeme troškou vody, prikryjeme a dusíme do mäkka na miernom plameni. (ak je potrebné tak pridáme vodu, ktorá sa počas dusenia vyparuje). Keď je pečienka mäkká, odstavíme ju a osolíme podľa chuti.

Príprava nokov:

Ražnú múku zmiešame spolu s vriacim mliekom, osolíme a vypracujeme cesto. Z cesta potom čajovou lyžičkou vykrajujeme halušky, ktoré hádžeme do vriacej osolenej vody. Keď sú halušky uvarené tak ich scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Na panvici si rozpustíme maslo, pridáme na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a halušky. Halušky na mierno ohni pražíme kým nechytia peknú zlatistú farbu a neschrumkatievajú.

Pečienku podávame s opraženými nokmi a nejakou kyslou prílohou (napríklad kyslé uhorky či zavarená cvikla).
                                                                Prajem dobrú chuť :)



Menovky: , ,

35 36 37 38