01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Francúzska brioška 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Francúzska brioška

34
Vyčarujte si doma francúzsku atmosféru. Stačí ak sa na chvíľu zastavíte, zabudnete na celý svet a vychutnáte si briošku! 



Brioche je typické francúzske pečivo, ktoré má úžasnú maslovú chuť. Jej príprava vám "zožerie" trochu viac času, ale výsledok stojí za to!
Briošku som piekla prvýkrát, tak som mala malú dušičku či sa mi podarí. A podarila sa! Všetkým ju odporúčam na raňajky s maslom, džemom a kakavkom. :)

Na briošku budeme potrebovať

250 g hladkej pšeničnej múky
3/4 čajovej lyžičky soli
30 g trstinového cukru
1 polievkovú lyžicu sušeného droždia
60 ml vlažného mlieka
2 vajíčka
100 g masla
1 vajce so štipkou soli na potretie

Postup je nasledovný:

V miske si zmiešame múku, soľ a cukor. V druhej (väčšej) miske si rozmiešame droždie v mlieku a pridáme vyšľahané vajíčka. Do mokrých ingrediencíí pridáme pripravenú suchú zmes. Všetko spolu zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré je stále trochu lepivé. Prikryjeme ho a po 10 minútach ho rýchlo premiesime. Opäť prikryjeme. Tento krok (teda 10 minútové odpočívanie a miesenie zopakujeme ešte dvakrát). Po tejto zdĺhavej procedúre pridáme do cesta maslo nakrájané na kúsky (vyberte si ho skôr z chladničky aby sa vám s ním dobre pracovalo) a miesime až kým maslo úplne nezapracujeme do cesta. Prikryjeme a po 10 minútach opäť premiesime. Cesto prikryjeme fóliou a dáme odpočívať do chladničky na 1 hodinu. 
Cesto po vybratí z chladničky vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na tri rovnaké časti. Z každej vytvarujeme guľku. Guľky poukladáme veďla seba do obdĺžnikovej formy na chlieb, prikryjeme a necháme kysnúť ešte asi 45 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Rúru si predhrejeme na 200 °C, na spodok dáme misku prípadne plech.
Keď je cesto pekne nakysnuté potrieme ho rozšľahaným vajíčkom so štipkou soli a vrch každej guľky nastrihneme nožnicami. Briošku vložíme do vyhriatej rúry, na plech nalejeme pohár vody a pečieme asi 20 minút, kým brioška nechytí peknú farbu a po poklopaní nepočujeme dutý zvuk.

                                                         Bon appetit!



Menovky: , ,

35 36 37 38