01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Hustý fazuľový guláš 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Hustý fazuľový guláš

34
Pri slove guláš sa každému pred očami vynorí hŕba mäsa. Samozrejme, že aj ja si rada pochutím na pravom guláši, ale mám rada aj jeho bezmäsitú obmenu.



Na hustý fazuľový guláš budeme potrebovať:

2 veľké cibule
3 strúčiky cesnaku
lečo
vopred namočenú veľkú fazuľu (namočíme na noc, namočením sa skracujeme doba prípravy, vodu z fazule pred pridaním do hrnca zlejeme a tým čiastočne zabránime nepríjemnému nafukovaniu)
1 ČL mletej sladkej papriky
pikantnú gulášovú pastu  (ak nechcete guláš pikantný môžete ju vynechať, kúpite ju od Maďarov na trhu)
1 ČL údenej papriky (kúpite napr. v Marks and Spencer)
3 veľké zemiaky + 1 na zahustenie gulášu
6 litrov vody
bravčovú masť  (ja som použila domácu bravčovú masť, ale samozrejme môžte použiť slnečnicový olej)
soľ
mleté čierne korenie
majoránka (tá v guláší nesmie chýbať!)


Tento guláš je aj s haluškami, na prípravu ktorých budeme potrebovať:
1 vajce
polohrubá múka


Postup:

Do hrnca dáme masť príp. olej, keď je rozohriata tak pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú pomaly smažíme do mäkka. Keď je z cibule takmer kaša, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a hneď ako nám zavonia, pridáme pikantnú gulášovú pastu (podľa chuti, ja som pridala 1 polievkovú lyžicu a guláš bol dosť pikantný), sladkú aj údenú papriku, premiešame, chvíľu smažíme (dáme pozor aby nám paprika nezhorela), pridáme lečo, prikryjeme a dusíme asi 15 minút. Keď je všetko podusené pridáme vodu a namočenú fazuľu. Zatiaľ nesolíme! (fazuľa by sa nám neuvarila). Keď je fazuľa takmer uvarená, tak pridáme na kocky nakrájané zemiaky a guláš osolíme.
Kým sa nám zemiaky varia, v miske si pripravíme halušky. K vajíčku postupne prisypávame polohrubú múku až kým sa nám nevytvorí elastické cesto, stále trocha lepivé (nerobte ho príliš husté, lebo halušky budú ako guma). Do vriacej polievky cez sitka nahádžeme halušky (ak nemáme sitko na halušky tak ich môžme vykrajovať čajovou lyžičkou). Varíme kým nie sú halušky mäkké. Nakoniec opepríme, ak je to potrebné aj osolíme prípadne pridáme viac pikantnej pasty, nastrúhame zemiak a necháme prejsť varom. Keď guláš odstavíme prisypeme asi dve čajové lyžičky majoránky. Podávame s chlebíkom (najlepšie domácim :))

Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38