01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Prepletanky z ražnej múky 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Prepletanky z ražnej múky

34
Výborné jednoduché pečivo, čo viac dodať? Už sa stačí iba doňho zahryznúť.




Potrebné suroviny:

Kvások:
1/2 kocky droždia
1 čajová lyžička trstinového cukru (môže byť aj klasický kryštálový)
100 ml vlažnej vody
lyžica hladkej múky

Cesto:
300 g hladkej pšeničnej múky
150 g ražnej múky
1 čajová lyžička soli
200 ml vlažnej vody
80 ml slnečnicového oleja
rasca na posypanie

Postup:

Najprv si pripravíme klasický kvások, teda si vo vlažnej vode rozpustíme droždie, pridáme múku a cukor a necháme nakysnúť (cca 10 minút).
V miske si zmiešame oba druhy múk a soľ a vsypeme túto suchú zmes do pripraveného kvásku, ďalej pridáme vodu, olej a vypracujeme cesto. Prikryjeme ho a po desiatich minútach ho premiesime. Opäť ho prikryjeme a necháme ho kysnúť 1 hodinu. Potom cesto vyklopíme a rozdelíme ho na 8 častí.

                                                       Z každej časti urobíme "hadíka"


                                                               Preložíme na polovicu


                                                                        A prepletieme


Prepletanky poukladáme na plech, prikryjeme a necháme kysnúť ešte asi pol hodinu. Potrieme ich vodou a posypeme celou rascou. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 200 °C (opäť platí, že na spodok si dáme plech, do ktorého nalejeme pohár vody) asi 15 - 20 minút.


Čerstvo upečené prepletanky

Menovky: , ,

35 36 37 38