01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Raňajkový chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Raňajkový chlieb

34
Oplatí sa v piatok večer tráviť v kuchyni čas. Ráno vás potom čaká sladká odmena :)



Na sladký raňajkový chlieb potrebujeme:

1/3 čerstvého droždia
350 ml vlažného plnotučného mlieka
50 g trstinového cukru
325 g hladkej múky
50 g pšeničných otrúb
štipka soli
4 lyžice slnečnicového oleja
1 polievková lyžica kakaa
1 čajová lyžička trstinovej melasy (kúpite v bioobchode alebo napr. v Marks and Spencer)
3 polievkové lyžice ovsených vločiek
1 žĺtok
2 lyžice mlieka na potretie
ovsené vločky na posypanie

Postup:

Droždie rozdrobíme v troške vlažného mlieka, pridáme trochu cukru a múky, premiešame a necháme postáť cca 10 minút. V druhej miske si zmiešame múku, otruby, soľ, zvyšný cukor, kakao a vločky. Sypkú zmes pridáme ku kvásku plus pridáme zvyšné mlieko, melasu a olej. Dobre premiešame a vypracujeme vláčne cesto. Zakryjeme a po desiatich minútach opäť premiesime. Necháme hodinu kysnúť. Cesto vyklopíme, rozdelíme na tri rovnaké časti a vytvarujeme rovnako dlhé šúľky.


Upletieme klasický vrkoč, prikryjeme a necháme kysnúť ešte pol hodinu.


Keď nám náš chlebík zdvojnásobí objem, tak si v miske zmiešame žĺtko s dvoma lyžicami mlieka a potrieme ho a posypeme vločkami. Vložíme ho do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 30 minút. Chlebík je upečený, keď po poklopaní počujeme dutý zvuk. (TIP: Kým sa rúra nahrieva dajte na spodok nejakú misku prípadne plech a po vložení chlebíka do rúry vlejte naňho studenú vodu, tá vytvorí paru, počas celého pečenia sa bude vyparovať a kôrka tak bude chrumkavejšia).

P.S. keď som ho robila druhý krát tak cesto bolo lepivejšie (všetko to závisí od múky), takže som ho dala do chlebíkovej formy vymazanej maslo a upiekla tak. :)



Najlepšie chutí s maslom a kakavkom :)



Menovky: ,

35 36 37 38