01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Tartletky 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Tartletky

34
Tartletky alebo tartaletky sú malé plnené tortičky z krehkého cesta. Je to klasická francúzska dobrota.  Tartletky môžete naplniť akýmkoľvek krémom či ovocím, existujú aj ich slané verzie. Ja som si vybrala sviežu citrónovú náplň a silnú čokoládovú náplň. Ak však nemáte veľa času tak na tento dezert rýchlo zabudnite. Príprava je síce jednoduchá, ale časovo náročná.


Najprv si pripravíme cesto. Použila som 500 g múky a z 3/4 cesta mi vyšlo 52 malých tartletiek (keďže je to univerzálne sladké cesto tak som si 1/4 cesta odložila do mrazničky, z ktorého niekedy inokedy niečo rýchle upečiem). Takže kľudne môžete urobiť tento dezert iba z polovičnej dávky.

Na cesto potrebujeme:

500 g hladkej múky
250 g trstinového cukru
250 g studeného masla
2 vajcia
štipka soli

Do misky dáme múku, cukor, soľ, vajce a maslo nakrájané na malé kúsky (môžeme ho aj nastrúhať). Rýchlo vypracujeme hladké cesto a zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme odpočívať do chladničky najmenej na 30 minút.
Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme (hrúbka cesta by mala byť asi 3 - 4 mm). Vykrajujeme kolieska (podľa veľkosti formičiek) a cesto natlačíme do formičiek vymastených maslom. Druhý spôsob akým to môžeme robiť je, že si cesto rozdelíme na niekoľko kusov a vytvarujeme si guľky, ktoré rozvaľkáme do potrebnej veľkosti a natlačíme ho do formičiek. Prebytočné cesto orežte. Cesto popicháme vidličkou, vložíme malé kusy papiera na pečenie a zaťažíme strukovinou. Ide o tzv. slepé pečenie, ktoré nám zabezpečí, že sa nám cesto nenadvihne a nevyschne.


Košíčky pečieme pri teplote 180 °C asi 12 minút. Potom odstránime papier aj strukovinu a ešte dopečieme asi 5 - 6 minút. Vytiahneme ich z rúry a necháme ich vo formičkách trochu vychladnúť, ale nie úplne. Vyklopíme ich ešte teplé a necháme ich na tácke vychladnúť.



Kým nám košíčky chladnú tak si pripravíme krémy. Množstvo pri oboch krémoch vám vystačí na naplnenie cca 52 košíčkov. (mne sa dokonca citrónový krém zvýšil)

Na citrónový krém potrebujeme:

3 vajcia
150 g trstinového cukru
120 g masla
šťavu zo štyroch citrónov

V hrnci si vyšľaháme vajcia s cukrom, primiešame citrónovú šťavu. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo a za stáleho miešania varíme na veľmi mierno ohni, kým krém nezačne hustnúť. Hneď ako začne hustnúť ho vypnite aby sa vám nezrazil. Teplým krémom naplníme vychladnuté košíčky. Ozdobíme ovocím alebo podľa chuti či nálady. Ja som ich ozdobila mletým makom zmiešaným s cukrom a strúhanou kôrou z biocitrónov. Necháme stuhnúť, najlepšie v chladničke.


Na čokoládový krém budeme potrebovať:

250 ml smotany na šľahanie
2 PL lyžice medu
1 balíček vanilkového cukru
400 g horkej čokolády

Do hrnca dáme smotanu na šľahanie, med a vanilkový cukor. Privedieme k varu, znížime teplotu a pridáme nalámanú čokoládu a za stáleho miešania ju rozpustíme. Teplým krémom naplníme vychladnuté košíčky. Ozdobíme kokosovými kockami v čokoláde a strúhaným kokosom alebo lieskovcami v čokoláde a mletou škoricou. Dáme vychladnúť do chladničky. Podávame vychladené.



Menovky: , , ,

35 36 37 38