01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Celozrnné žemličky s nátierkou z červenej šošovice 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Celozrnné žemličky s nátierkou z červenej šošovice

34
Čím viac sa snažím vyhýbať rôznym mäsovým produktom, tým viac vymýšľam a tvorím v kuchyni niečo nové. Včera ma inšpiroval Hugh Fearnley-Whittingstall vo svojom programe River Cottage, kde pripravoval vegeteriánske sendviče. Sendviče nemusia byť naplnené iba šunkou a nejakým šalátom, ale je tu skutočne neobmedzené množstvo možností. Pripravoval rôzne sendviče napríklad s hubami, cviklou a podobne. Robil aj rôzne nátierky a dresingy. Mne sa v hlave rozsvietila žiarovka a začínala som premýšľať čo dobrého pripraviť na večeru zo surovín, ktoré mám doma. A tak vznikla nátierka z červenej šošovice. No a domáce pečivo je samozrejmosťou :).


Na celozrnné žemličky potrebujeme:

170 g celozrnnej múky
280 g hladkej múky
2 čajové lyžičky sušeného droždia
250 ml vlažnej vody
50 g zmäknutého masla
1 čajová lyžička medu
1 čajová lyžička morskej soli
tekvicové, slnečnicové, ľanové a sezamové semienka (z každého 1 polievková lyžica)

Postup:

Do misky si nalejeme vlažnú vodu, prisypeme droždie a pridáme lyžičku medu. Dobre premiešame a necháme pracovať 5 minút. Medzitým si odvážime potrebné množstvo múky a zmiešame ju so soľou. Múku vsypeme do pripraveného kvásku, pridáme maslo a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.
Po hodine vyklopíme cesto na dosku (nemusíme podsypávať múkou, lebo cesto sa nelepí). Rozdelíme ho na 8 častí. Na tanieri si zmiešame všetky semienka. Z cesta tvarujeme guľky a pováľame ich v semienkach. Potom ich pováľame ešte v rukách aby sa semienka dobre prichytili. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
Rúru si vyhrejeme na 240 °C (na spodok dáme plech a hrejeme ho spolu s rúrou). Plech so žemličkami vložíme do vyhriatej rúry, na spodný plech nalejeme pohár s vodou (vytvorí sa nám para), zavrieme, zoslabíme na 220°C a pečieme 40 minút.
Keď sú žemle upečené dáme ich na mriežku vychladnúť.



Na nátierku potrebujeme:

1 hrnček červenej šošovice
2 hrnčeky vody
2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
1 čajová lyžička kari korenia
1/2 čajovej lyžičky rímskeho kmínu
čili vločky podľa chuti (nemusia byť)
1 nahrubo nastrúhaná mrkva
5 polievkových lyžíc olivového oleja
soľ
nasucho opražené tekvicové, sezamové, ľanové a slnečnicové semienka (z každého 1ČL, ja som použila tie, ktoré mi opadali po upečení žemličiek)
10 čajových lyžičiek paradajkového pyré/pasírovaných paradajok/paradajkového pretlaku
jarná cibuľka a čierne cibuľové semienka na ozdobu (kúpite v Marks and Spencer)


Postup:

Na rozpálenom olivovom oleji osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme rímsky kmín, kari korenie a na miernom plameni opekáme 2 minúty. Pridáme pretlačený cesnak. Hneď ako nám začne rozvoniavať prihodíme nastrúhanú mrkvu a čili vločky. Za občasného miešania smažíme asi 5 minút. Pridáme opláchnutú šošovicu a premiešame tak, aby sa celá obalila koreninami. Prilejeme 2 hrnčeky vody a na miernom ohni za občasného miešania varíme kým sa nám všetka voda nevyparí (dajte pozor, čím menej vody, tým sa viac pripaľuje). Odstavíme. Osolíme podľa chuti, pridáme opražené semienka, paradajkové pyré a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Necháme vychladnúť. Podávame na čerstvých žemličkách (alebo inom pečive) ozdobné nakrájanou jarnou cibuľkou a s cibuľovými semiačkami.

Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38