01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Cibuľový chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Cibuľový chlieb

34
Chuť a vôňa opraženej cibuľky je nezameniteľná. Ak máte, rovnako ako ja, radi sladkú chuť opraženej cibuľky, tak vám vrelo odporúčam skúsiť tento jednoduchý recept na cibuľový chlebík.


Potrebné ingrediencie: 

300 g hladkej pšeničnej múky
150 g celozrnnej pšeničnej múky
1 čajová lyžička sušeného droždia
1 cibuľa
6 polievkových lyžíc oleja
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička cukru
2 čajové lyžičky majoránky
1 čajová lyžička mletej rasce
1 polievková lyžica octu
200 - 300 ml vlažnej vody
pšeničné klíčky

Postup:

Najprv si na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľku do zlatista a dáme vychladnúť.
Do misky si dáme 200 ml vlažnej vody a prisypeme droždie, premiešame drevenou vareškou a necháme odstáť 10 minút (na povrchu sa nám objavia malé bublinky). Medzitým si odvážíme potrebné množstvo múky a zmiešame ju so soľou, cukrom, majoránkou a rascou. Sypkú zmes pridáme ku aktivovanému droždiu, prilejeme potrebné množstvo octu a vsypeme (aj s olejom) opraženú cibuľku. Premiešame tak aby sa nám všetky suroviny spojili. Ak je potrebné prilejeme vodu. Prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať. Potom rýchlo premiesime a opäť necháme 10 minút odpočívať. Takto to urobíme ešte dvakrát, no pri posledom raze prikryjeme a necháme chlieb kysnúť 1 hodinu.
Keď je cesto nakysnuté, vyklopíme ho na dosku posypanú pšeničnými klíčkami, dobre ho v nich obalíme a vytvarujeme bochník (ja som urobila okrúhly a kysol mi v ošatke, ošatku som si tiež vysypala pšeničnými klíčkami). Chlebík prikryjeme a necháme ešte hodinu a pol kysnúť.


Rúru si vyhrejeme na 240 °C (na spodok dáme starý plech a hrejeme ho spolu s rúrou), chlieb dáme do rúry, na plech vylejeme pohár vody (vytvorí sa nám para), zavrieme a rúru zoslabíme na 220 °C. Pečieme cca 45 minút (keď poklopeme po chlebíku mal by sa ozvať dutý zvuk, vtedy je hotový). Vyberieme a necháme ho vychladnúť. Podávame napríklad s ochuteným tvarohom a jarnou cibuľkou.



Prajem dobrú chuť!



Menovky: ,

35 36 37 38