01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Čokoládovo-malinová torta 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Čokoládovo-malinová torta

34
Nie som veľmi na torty. Nemám rada ťažké maslové krémy, marcipán... Ale priateľ zbožňuje koláče s plnkou, torty a podobné záležitosti a keďže sa blížia jeho meniny tak som sa rozhodla jednu tortu upiecť. A táto chutí aj mne :)


Tortu som piekla prvýkrát, no napriek tomu sa mi vydarila (teda priateľ si pochvaľuje :)). Hoci nie som na torty, ako som už spomínala, s touto som sa skutočne vyhrala a maznala, asi preto lebo som ju robila s láskou z lásky pre moju lásku :).
Korpus a polevu (resp.vonkajší krém) som robila podľa receptu z časopisu F.O.O.D a náplň som si sama vymyslela tak, aby chutila aj mne :).

Na korpus potrebujeme (otváracia forma o priemere 20 alebo 24 cm):

 Korpus vám odporúčam upiecť deň vopred, pretože musí úplne vychladnúť predtým než ho naplníte.

115 g masla
200 g čokolády na varenie
1,5 dl vody
275 g krupicového cukru (použila som cukor Muscovado, ten dodal korpusu skutočne dobrú a zaujímavú chuť)
2 vajcia
350 g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička sódy bikarbóny
maslo a hrubá múka na formu

Do hrnca dáme maslo, na kocky nalámanú čokoládu a vodu a zohrievame na miernom plameni pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Odstavíme, vmiešame cukor (ešte do teplej zmesi). Do vlažnej zmesi (ale stále tekutej) vmiešame žĺtka, múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh (do bielok dajte štipku soli, takto sa vám sneh určite podarí) a zapracujeme do cesta. Vlejeme hmotu do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 40 minút (priebežne si cesto kontrolujte špáradlom, ale rúru neotvárajte prvých 20 minút).

Na náplň potrebujeme:

500 ml šľahačkovej smotany 33%
2 balenia vanilkového cukru (použila som Vanilkový cukor Organic z Tesca, je to trstinový cukor s pravou vanilkou)
200 - 300g malín (keďže je jeseň tak som použila mrazené, ale samozrejme, že môžete použiť čerstvé) 

Maliny (rozmrazené, odkvapkané) rozmixujte ponorným mixérom. V druhej miske vyšľahajte smotanu s vanilkovým cukrom, urobte si tuhšiu šľahačku, pretože keď pridáte maliny trošku zredne. Primiešajte maliny a opäť premiešajte.

Korpus rozrežte na tri časti rovnaké časti.


Spodný korpus dajte na misu alebo tácku, na ktorej to budete servirovať, pretože ked ho naplníte už s ním nebudete hýbať. Na korpus nasaďte bočnú stenu z formy (tá zabezpečí tvar torty).


Náplň si rozdeľte na dve časti, jednu dajte na spodnú časť a priklopte druhou vrstvou korpusu.


Takto dajte plnku aj na druhú vrstvu korpusu a priklopte posledným dielom korpusu. Dajte do chladničky chladiť na 3 hodiny.

Na ozdobenie potrebujeme:

250 ml šľahačkovej smotany 33%
200 g čokolády na varenie 
1 polievková lyžica rumu

100 g čokolády na varenie
papier na pečenie

Najprv si pripravíme čokoládové ozdoby, samozrejme môžete urobiť aj obyčajné hoblinky, ale ja som sa trošku hrala :).
Odstrihneme si papier na pečenie  (cca 20 cm) a poriadne ho porkváme, rozložíme a zas pokrváme a tak nám na ňom vzniknú pekné vzory.
Do hrnca dáme nalámanú čokoládu (100 g) a na miernom plameni zohrievame a hneď ako je čokoláda roztopená zoberieme hrniec z ohňa rýchlo párkrát premiešame, opäť dáme na oheň, trošku zohrejeme a zas stiahneme z ohňa a rýchlo miešame, takto to urobíme ešte raz (nie je to temperovanie v pravom zmysle slova, ale keďže nemám teplomer tak som to urobila po svojom). Čokoládu potom vylejeme na pripravený papier a rozotrieme. Ak chceme môžme si tam urobiť aj nejaké vzory (ja som spravila srdiečko). Necháme vychladnúť, dáme do chladničky a po stuhnutí nalámeme.


Ďalej si pripravíme vonkajší krém. Do hrnca dáme smotanu, 200 g čokolády a pomaly zahrievame. Keď je čokoláda rozpustená pridáme lyžicu rumu, krátko prehrejeme a odstavíme. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyšľaháme krém.
Tortu vyberte z chladničky a rovnomerne ju natrite z vonkajšej strany, ozdobte čokoládovými ozdobami a malinami. Dajte chladiť ešte na 1 hodinu. A potom si pochutnávajte.






Menovky: , ,

35 36 37 38