01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Jednoduché žemličky 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Jednoduché žemličky

34

Na jednoduché žemličky potrebujeme (z uvedeného množstva vám vyjde 6 veľkých alebo 8 menších žemličiek):

400 g hladkej pšeničnej múky
100 g celozrnnej pšeničnej múky
4 polievkové lyžice olivového oleja
1 čajovú lyžičku soli
1 čajovú lyžičku cukru
1 čajovú lyžičku sušeného droždia
3 - 4 dl vlažnej vody (podľa potreby)
sezam na posypanie

Postup:

Do misky si nasypeme droždie, cukor a pridáme 100 ml vlažnej vody. Premiešame drevenou vareškou, tak aby sa nám droždie rozpustilo a necháme vzísť kvások. Medzitým si odvážime potrebné množstvo múky, pridáme k nej soľ a dobre premiešame. Keď nám na povrchu kvásku vyskakujú bublinky prisypeme zmes múk a soli a pridáme olivový olej. Dobre všetko premiešame. Do odmerky si dáme 400 ml vlažnej vody a postupne ju prilievame a miesime cesto kým sa nelepí (je možné, že nespotrebujete všetku vodu, závisí to od múky). Prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.
Po hodine cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na 6 alebo 8 častí a vytvarujeme z nich malé bochníčky, dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a päsťou ich trošku roztlačíme aby mali väčší priemer. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalšiu hodinu. Po vykysnutí ich potrieme vodou a posypeme sezamom.
Rúru si vyhrejeme na 240°C, na spodok dáme plech (hrejeme ho spolu s rúrou) a keď je rúra vyhriata vložíme do nej plech so žemličkami a na spodný plech nalejeme pohár vody. Zavrieme, zoslabíme na 220°C a pečieme 15 minút na strednej mriežke, po 15 minútach pečieme na najvrchnejšej aby nám chytili peknú zlatavú farbu (ja mám plynovú rúru, ktorá čudne pečie, takže si to radšej priebežne kontrolujte aby sa vám z vrchu nepripálili).
Po upečení ich vyberieme a dáme vychladnúť na mriežku.

A pečivo na večeru máme hotové. Prajem dobrú chuť!

Menovky: ,

35 36 37 38