01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Karfiolové karí s cesnakovým chlebom naan 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Karfiolové karí s cesnakovým chlebom naan

34
Poznáte ten pocit keď čítate recept na nejaké neznáme jedlo a zbiehajú sa vám slinky? Presne to sa mi stalo keď som hľadala vhodnú prílohu ku karfiolovému karí. Listovala som v knihe 500 pizze, chleby, posúchy a natrafila som na indický chlieb naan, o ktorom sa píše, že sa skvelo hodí k akémukoľvek karí. Začala som čítať recept a keď som si prečítala, že po upečení sa tento chlieb potrie roztopeným maslom s cesnakom moje chuťové poháriky sa prebudili, hoci len tak naprázdno, ale tá kombinácia ...aach.


Najprv si pripravíme cesto na placky (chlieb) naan

Potrebujeme:

1 lyžičku sušeného droždia
225 ml teplej vody
50 g trstinového cukru
3 polievkové lyžice plnotučného mlieka
1 vajce
2 čajové lyžičky soli
500 g hladkej múky
cca 50 g masla
3 strúčiky cesnaku

Postup:

Do misky si nasypeme droždie a nalejeme vodu, premiešame a necháme postáť 10 minút kým nám nezačnú vyskakovať bublinky. Ku kvásku pridáme cukor, mlieko, vajce, soľ a múku a dobre premiešame. Vymiesime hladké nelepivé cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 častí (môžete aj na 8) a každú vyvaľkáme do trojuholníkového predĺženého tvaru (cca 15x20 cm). Rúru si vyhrejeme na 240°C. Placky pečieme na najvyššej priečke v rúre cca 8 - 10 minút kým sa na nich nezačnú tvoriť zlatisté škvrny. Po vytiahnutí z rúry ich potrieme roztopeným maslom (maslo dáme do plecháčika, pridáme pretlačený cesnak a na miernom ohni roztopíme). Upečené placky prikryjeme alobalom kým sa nám pečú ďalšie placky.



Na karfiolové karí potrebujeme:

1 menší karfiol
700 g zemiakov
2 hrste mrazenej zelenej fazuľky
1 kokosové mlieko
1,5 l vody
1 konzerva krájaných paradajok
1 ČL pikantného kari korenia (napr. od Sonnentoru)
olivový olej
soľ
3 PL strúhaného kokosu

Na pastu na karí potrebujeme:

1/2 ČL rímskej rasce
1/4 ČL mletého zázvoru
1/4 ČL kurkumy
1 ČL celých horčičných semien
3 strúčiky cesnaku
1 PL citrónovej šťavy
2 PL olivového oleja
2 malé čili papričky

Najprv si pripravíme pastu na karí. Všetko korenie dáme do mažiara a rozdrvíme na jemný prášok, pridáme nakrájanú čili papričku a cesnak a roztlčieme ich. Prilejeme citrónovú šťavu a olej a všetko spolu premiešame.

Do širokého hrnca dáme 5 PL lyžíc olivového oleja a na miernom ohni ho zohrejeme. Pridáme pripravenú pastu a chvíľu ju opekáme. Prisypeme lyžičku pikantného kari korenia a ak sa nám korenie lepí na spodok hrnca ešte prilejeme olej.
Do ochuteného oleja pridáme kokos a chvíľu ho opekáme a následne pridáme na malé ružičky rozobraný karfiol a opäť chvíľu opekáme. Zalejeme ho vodou a prikryjeme. Keď nám začne vrieť pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Prikryjeme a varíme asi 10 minút. Následne pridáme zelenú fazuľku, paradajky a kokosové mlieko. Všetko dobre premiešame a varíme odokryté cca 1 a pol hodiny kým sa nám polovica tekutiny nevyparí a omáčka nezhustne.

Ku karí sa skvelo hodí akékoľvek čatní. Keďže sa nám na balkóne urodili kríčkové paradajky, ktoré však kvôli ochladeniu zostali zelené, tak som pripravila jablkovo-paradajkové čatní.

Na čatní potrebujeme (robila som to asi z 10 maličkých paradajok, je to porcia pre dvoch ľudí, takže ak potrebujete väčšie množstvo jednoducho suroviny znásobte):

10 malých zelených paradajok
1/2 jablka
trocha vody na podliatie
2 malé šalotky
mleté čierne korenie
štipka soli
štipka cukru
1/2 ČL octa

Do malého plechového hrnčeka (v prípade veľkého množstva do hrnca) si dáme nakrájané paradajky, na malé kocky nakrájané jablko a nadrobno nakrájanú cibuľu, podlejeme trochou vody a dáme na mierny oheň a dusíme cca 1/2 hodinu kým nám všetko nezmäkne. V prípade potreby podlievame vodou. Keď je všetko mäkké a začína sa nám tvoriť kaša okoreníme, osolíme, pridáme cukor a ocot. Povaríme ešte asi 5 minút a odstavíme. Čatní ochutnajte a ak sa vám zdá príliš kyslé pridajte cukor a naopak. Má byť sladko kyslé.

Hotové karí podávame s plackami naan, jablkovo-paradajkovým čatní a udusenou ryžou. Dobrú chuť!


Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38