01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Kváskový chlieb "levain de campagne" 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Kváskový chlieb "levain de campagne"

34
Rada pečiem pečivo podľa knihy How To Make Bread lebo sa vždy podarí. Francúzskemu vidieckemu chlebu, s ktorým autor tejto knihy Emmanuel Hadjiandreou vyhral súťaž Judges Bakery, som aj ja v duchu udeľovala cenu. Jediné, čo ma pri tomto imaginárnom odovzdávaní cien rušilo, bolo chrumkanie kôrky pod mojimi zubami.



Potrebujeme:

250 g hladkej pšeničnej múky
100 g celozrnnej pšeničnej múky
50 g celozrnnej ražnej múky
1 čajovú lyžičku soli
150 g ražného kvásku
300 ml vody

Postup:

V menšej miske si zmiešame všetky tri múky so soľou. V druhej väčšej miske zmiešajte vodu s kváskom (drevenou vareškou). Suchú zmes pridajte do mokrej zmesi a premiešajte vareškou, potom rukou (zmes bude lepivá, ale nepridávajte ďalšiu múku!). 
Prikryte misku utierkou a nechajte 10 minút odpočívať. Po 10 minútach rýchlo párkrát premieste a opäť prikryte. Takto to spravte ešte dva razy, no pri poslednom nechajte odpočívať 1 hodinu. 
Po hodine vyklopte cesto na pomúčenú pracovnú dosku (na pomúčenie som použila celozrnnú ražnú múku). Vytvarujte okrúhly bochník a dajte ho do múkou vysypanej ošatky. Nechajte ho kysnúť 3 - 6 hodín (musí zdvojnásobiť svoj objem).
Rúru si vyhrejte na 240 °C, na spodok rúry dajte plech. Keď je rúra vyhriata, chlieb z ošatky vyklopte na plech a vložte ho do rúry. Na plech, ktorý sa hrial spolu s rúrou vylejte pohár vody a zatvorte rúru. Zoslabte na 220 °C a pečte ccc 35 - 40 minút. Po poklopaní by ste mali počuť dutý zvuk, vtedy je chlebík hotový.
Chlieb dajte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Menovky: , , ,

35 36 37 38