01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Jablkové tyčinky 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Jablkové tyčinky

34
Dosť často odšťavujeme ovocie a mne vždy prišlo ľúto "odpadu", ktorý po odšťavení zostal. V lete sme ho prihodili ako hnojivo k bylinkám, ktoré si pestujeme na balkóne, ale v zimnom období ho už nemám kde hodiť, iba ak do koša. Alebo nie?


Ak odšťavujete ovocie určite to poznáte. Z ovocia získate šťavu a ten zvyšok putuje do koša. Vždy som uvažovala ako to využiť, pretože je to stále "plnohodnotné ovocie", ktoré nemá žiadnu závadu. Len nemá šťavu. A tak, keď si urobíte tieto tyčinky z "odpadu" po odšťavení, využijete ovocie naplno a dvakrát!

Prvý pokus nedopadol zle, lenže hmotu som rozotrela veľmi natenko a tak to skôr boli jablkové čipsy, no chuťovo boli skutočne výborne a musím sa priznať, že som ich zjedla sama! na posedenie :). Takže vlastne máte dve varianty - buď si pripravíte jablkové čipsy, vtedy musíte hmotu roztrieť na tenko alebo použiť menšie množstvo a sušiť to v rúre až dovtedy kým to nie je riadne chrumkavé alebo hmotu necháte v hrubšej vrstve a sušíte tak, aby "cesto" bolo stále ohybné. Odporúčam oba spôsoby! :)


Takže čo budeme potrebovať:

2 polievkové lyžice ľanu
2 poháre prevarenej teplej vody
"odpad" z 3 kg jabĺk
2 čajové lyžičky mletej škorice
1 a 1/2 polievkovej lyžice trstinového cukru (môžete osladiť aj medom alebo javorovým sirupom)

Postup:

Najprv vás chcem upozorniť, že z jabĺk pred odšťavením je potrebné vybrať jadierka!
Ľanové semienka pomelieme alebo rozdrvíme v mažiari (skúšala som to ponorným mixérom lebo nemám mlynček na kávu a všade to vyskakovalo, v mažiari to trvá dlho, takže ideálny je kuchynský robot alebo mlynček na kávu) a zalejeme teplou vodou. Necháme odstáť asi 30 minút. Vytvorí sa nám sliz. Pridáme k nemu "odpad" z jabĺčok (preberte ho a väčšie kusy odstráňte), pridajte škoricu, cukor a premiešajte.


Vzniknutú hmotu rovnomerne rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a sušte v rúre vyhriatej na 100°C cca 2 hodiny. "Cesto" po hodine a pol pravidelne kontrolujte aby vám príliš neschrumkavelo. Keď je hmota pekne vysušená, vyberte plech z rúry a nechajte hmotu úplne vychladnúť. Potom odstráňte papier na pečenie (na niektorých miestach môže ísť ťažšie dole, ale nebojte sa, nezapiekol sa) a hmotu nakrájajte (mne sa to lepšie strihalo nožnicami) na tyčinky a konce namáčajte do rozpustenej horkej čokolády.


Dajte na mriežku a nechajte čokoládu úplne stuhnúť. Skladujte vo vzduchotesnej nádobke 2 týždne.  




Menovky: , , , , ,

35 36 37 38