01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Špaldové rožky 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Špaldové rožky

34
Áno, stal sa zo mňa maniak, priznávam. Jednoducho si našu domácnosť bez domáceho, čerstvého, voňavého pečiva už nedokážem predstaviť. Takže ponúkam vám ďalší recept do série :)


Potrebné suroviny:

200 g hladkej múky (ak máte špaldovú hladkú múku určite ju použite, ak nie postačí aj pšeničná)
350 g špaldovej celozrnnej múky
250 ml vlažného mlieka
1 vajce
100 ml olivového oleja
1 ČL soli
1/2 sáčku sušeného droždia
cukor medzi prsty

Postup:

Do misky nasypeme droždie, prilejeme mlieko, dobre rozmiešame a pridáme štipku cukru. Necháme vzísť kvások - cca 10 minút. V druhej miske si zmiešame múky a soľ. Ku kvásku pridáme múku so soľou, vajce a olej. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto (je trošku tuhšie, takže musíte vyvinúť dostatok sily aby ste ho dobre spracovali). Prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na 8 častí a z každej vytvarujeme guľku.

 

Z každej guľky vyvaľkáme kruh (nie veľmi na tenko).

Ak to nie je presný kruh nevadí, z toho sa nestrieľa :)
Cesto začneme z jednej strany stáčať.


A vytvarujeme rožok.


Rožky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.


Rožky po vykysnutí potrieme slanou vodou.
 

Rúru si vyhrejeme na 240°C, na spodok rúry dáme plech (hrejeme ho spolu s rúrou). Keď je rúra vyhriata dáme plech s rožkami do vnútra, na spodný plech nalejeme pohár vody a zavrieme. Pečieme cca 15 - 20 minút.


Prajem dobrú chuť! :)

Menovky: ,

35 36 37 38