01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Taliansky semolínový chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Taliansky semolínový chlieb

34
Počuli ste už slovo biga? Ani ja nie, dokým som si nekúpila knihu The Italian Cookery Course (mimochodom recenzia čoskoro!). Biga je akési predcesto, ktoré si pripravíte deň pred pečením chleba, ono vám v noci v chladničke pekne nakysne a vy ho potom pridáte k zvyšným surovinám a vypracujete cesto. Tak čo, máte chuť na pravý taliansky chlieb zo semolínovej múky?


Na biga budeme potrebovať:

250 g hladkej pšeničnej múky
150 ml vlažnej vody
1 čajovú lyžičku sušeného droždia

Do misky si dáme múku, v druhej miske zmiešame droždie s vodou a vlejeme ho do múky. Všetko spolu premiešame, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme na noc do chladničky. Na ďalší deň biga vytiahneme asi 1 hodinu predtým ako pôjdeme zamiesiť cesto na chlieb.

Na semolínový chlieb potrebujeme:

200 g biga (je to asi polovica z pripraveného množstva, zvyšok si môžete dať zamraziť)
375 g hladkej múky
275 g semolínovej múky
1 kopcovitá čajová lyžička soli
1 a 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia
400 ml vlažnej vody
1 čajová lyžička mletého čierneho korenia

Zmiešame obe múky so soľou a mletým čiernym korením. Sušené droždie rozmiešame vo vode a vlejeme k suchým ingredienciám. Pridáme uvedené množstvo biga a všetko spolu premiešame.
Cesto vyklopíme na dosku a hnietime ho asi 10 minút.
Misku si vytrieme olivovým olejom, vložíme do nej cesto, prikryjeme a necháme kysnúť cca 1 - 1 a pol hodiny alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti a vytvarujeme dva bochníky (tvar je na vás :)) a dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu alebo kým nezdvojnásobia objem.
Rúru vyhrejeme na 240°C, na spodok dáme plech (hrejeme spolu s rúrou), na spodný plech vylejeme pohár studenej vody, vložíme chlebíky a pečieme ich cca 30 - 40 minút. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke.

Menovky: , , ,

35 36 37 38