01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Špaldový koláč s višňami a mrveničkou 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Špaldový koláč s višňami a mrveničkou

34
Raz, v jednom bioobchode, som si vzala brožúrku s názvom BIO Varenie. Iba som si ju prelistovala a založila. Dnes, po dlhom čase, som ju vytiahla a upiekla podľa nej zdravý celozrnný koláč. Trochu som ho upravila, ale to iba preto, že nemám špaldovú múku hrubú. Bála som sa tej celozrnnej múky, že koláč bude ťažký a tvrdý, no na moje prekvapenie je ľahučký a mäkkučký. Odporúčam vyskúšať aj s iným ovocím. Tak ako je pomenovaný v tej brožúrke, jednoducho je to koláč na 100 spôsobov.


Na základné cesto potrebujeme (robila som ho z polovičnej dávky kvôli tomu, že mám menší plech, takže kľudne uvedené množstvo surovín zdvojnásobte):

1 šťastné vajce (vajce od šťastných sliepočiek z voľného výbehu)
1/2 vanilkového cukru
1/2 hrnčeka trstinového cukru
1/4 hrnčeka slnečnicového oleja
3/4 hrnčeka mlieka
1 a 1/4 hrnčeka špaldovej celozrnnej múky
1/2 prášku do pečiva

2 poháre zaváraných višní (0,3 dl)

Postup:

Trstinový a vanilkový cukor si vyšľaháme s vajíčkom. Postupne pridáme ostatné suroviny. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto poukladáme vykôstkované višne (ja som dala višne aj čerešne) a posypeme mrveničkou.

Na mrveničku potrebujeme:

2 hrste hrubej múky
2 hrste trstinového cukru
kúsok masla (plátok o hrúbke cca 0,5 cm)
1/2 ČL mletej škorice
1 hrsť ovsených vločiek

Do misky si dáme múku, cukor a maslo. Maslo "mrvíme" spolu s múkou a cukrom. Keď je mrvenička urobená pridáme škoricu, ovsené vločky a premiešame. Mrveničkou posypeme cesto s ovocím.

Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20 - 25 minút.


Menovky: , ,

35 36 37 38