01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Vegánska čína 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Vegánska čína

34
Tak a som späť. Je po sviatkoch a opäť som nepribrala ani kilo :(. Prečo ten smútok? Pretože mám to šťastie, že ma nadbytočné kilá obchádzajú, čo by som rada zmenila, ale určite nie za cenu pojedania nezdravých jedál.
Počas sviatkov som zjedla toľko mäsa a mäsových výrobkov koľko som nezjedla za posledný polrok. A práve preto, že mám mäsa vyše hlavy som sa rozhodla ukuchtiť niečo vegetariánske, teda skôr vegánske pretože cestíčko na sójové kocky neobsahuje vajcia. Tak hor sa do varenia a ešte raz šťastný nový rok vám všetkým prajem!


Množstvo ľudí nemá rado sójové "mäso". Ani ja som dlhú dobu nebola jeho fanúšičkou. No postupom času som sa ho naučila pripravovať tak, že ani zarytý mäsožravec nespozná rozdiel.

Potrebné suroviny na sójové kocky v cestíčku:

1 balenie sójových kociek (90 g)
1,5 l vody
štipka soli
1/2 ČL sladká paprika
1/3 ČL mleté čierne korenie
1 ČL zeleninového biobujónu (alebo 1 kocka)

3 PL hladkej múky
1 PL solamylu (zemiakový škrob)
1 PL slnečnicového oleja
1/2 ČL prášku do pečiva (PDP)
štipka soli
1 PL ľanových semienok
8 PL vody
slnečnicový olej (cca 1 - 2 dl)
2 PL arašidového oleja

 Postup prípravy sójových kociek:

Najprv si  uvaríme sójové kocky. Do hrnca dáme 1,5 l vody a privedieme k varu. Keď voda začne vrieť pridáme štipku soli, mletú papriku, čierne korenie, bujón a do okorenenej vody vhodíme sójové kocky. Varíme 20 minút, odstavíme, scedíme a necháme vychladnúť.
Medzitým ako sa nám varí "mäso" si namelieme na kávovom mlynčeku (alebo nadrvíme v mažiari) ľanové semienka, dáme ich do misky a pridáme 8 PL vody. Necháme stáť asi 20-30 minút až kým sa nám nevytvorí "sliz". Do tejto hmoty pridáme múku, solamyl, 1 PL oleja, PDP a soľ. Všetko premiešame. Ak je cesto príliš husté pridáme trochu vody (musí nám vzniknúť hustejšie palacinkové cesto). Vychladnuté sójové kocky vhodíme do pripraveného cesta a dobre premiešame, tak aby sa nám pekne obalili.
Na panvicu si dáme slnečnicový aj arašidový olej a zahrejeme ho na strednom plameni. Keď je olej dostatočne rozohriaty vhadzujeme do neho sójové kocky obalené v cestíčku (vhadzujte ich po jednom! pretože ak by ste to vyklopili všetko naraz mali by ste z roho obrovskú jednoliatu hmotu). Pražíme dozlatista z oboch strán. Vyberieme na kuchynskú utierku a necháme odkvapkať.
Olej necháme vychladnúť, vylejeme ho a na tej istej panvici si pripravíme zeleninu.

Na prípravu zeleniny potrebujeme:

300 g menších šampiňónov pokrájaných na štvrtinky
3 menšie mrkvy nakrájané na malé kocky
200 g brokolice (čerstvá alebo mrazená)
3 hrste mrazeného hrášku
1 hrsť mrazených zelených fazuliek
1 PL arašidového oleja

Na panvicu, v ktorej sa pražilo "mäso" nalejeme olej a poriadne rozpálime. Vhodíme všetku zeleninu naraz a opekáme do zmäknutia (cca 15 - 20 minút).
Kým sa nám zelenina opeká pripravíme si omáčku.

Na omáčku potrebujeme:

1,5 dl vody
3 PL sójovej omáčky
1 PL rybej omáčky
šťava z polovice citróna
2 ČL trstinového cukru
1 ČL čili vločiek

Všetky suroviny spolu zmiešame. Ochutnáme a ak je príliš sladká pridáme ešte rybiu omáčku či citrón, jednoducho si ju spravíme podľa chuti.

Keď je zelenina mäkká, pridáme omáčku a hneď odstavíme. K zelenine vhodíme pripravené usmažené sójové kúsky a poriadne premiešame. Posypeme čiernym a bielym sezamom. Podávame s ryžou natural.



                                                                                                            Prajem dobrú chuť!

Menovky: , , ,

35 36 37 38