01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Zasnežené čokoládové sušienky s kardamónom 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Zasnežené čokoládové sušienky s kardamónom

34
Kardamón (alebo aj kardamóm) sú plody vysokého kra rastúceho prirodzene v tropických dažďových lesoch na svahoch Západného Ghátu v južnej Indii. Toto korenie s výraznou, ale mäkkou, ovocnou a prenikavou vôňou vylepší chuť sladkých aj slaných jedál.
Ak kupujete kardamón kupujte celé plody, pretože mletý rýchlo stráca aromatické vlastnosti.


Tento recept som našla v novom online magazíne Cinnamon magazín. Hoci nepoužívam práškový cukor, po objavení tohto lákavého receptu som ho utekala kúpiť a nemohla som sa dočkať kedy sa do pečenia zasnežených sušienok pustím.


Budeme potrebovať (20 - 40 kusov):

100 g horkej čokolády
60 g zmäknutého masla
120 g trstinového cukru
1 vajce
1/2 ČL vanilkového cukru
1/2 ČL mletého kardamónu (kardamón rozlúsknite a v jeho vnútri nájdete čierne semená, vyberte ich a roztlčte v mažiari, šupky vyhoďte)
60 g hladkej špaldovej múky
60 g celozrnnej špaldovej múky
3 PL kakaa
1 ČL prášku do pečiva (PDP)
1/2 ČL soli
30 ml mlieka

trstinový a práškový cukor na obaľovanie

Postup:

Najprv si rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Odstavíme a necháme vychladnúť. Medzitým si maslo vyšľaháme s trstinovým cukrom, potom pridáme vajce, vanilkový cukor a mletý kardamón a opäť šľaháme. Následne pridáme rozpustenú čokoládu.


V druhej miske zmiešajte kakao s múkou, práškom do pečiva, prilejte mlieko a túto zmes pridajte k mokrej zmesi. Všetko spolu premiešajte vareškou.
Zmes prikryte a odložte do chladničky najmenej na 2 hodiny.

Po odležaní cesta v chladničke tvarujte guličky (vo veľkosti vlašského orecha) a obaľujte ich najprv v trstinovom (resp. kryštálovom) a následne v práškovom cukre. Klaďte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi jednotlivými guličkami nechávajte väčšie vzdialenosti, pretože počas pečenia trošku spľasnú a roztečú sa.
Pečte v rúre vyhriatej na 175°C presne 15 minút kým nepopraskajú. Následne ich vyberte na mriežku a nechajte ich úplne vychladnúť. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Mali by vydržať cca 2 - 3 týždne, ale neverím tomu lebo sú božské!



Menovky: , ,

35 36 37 38