01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Jogurtové celozrnné pečivo 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Jogurtové celozrnné pečivo

34
Obyčajné pečivo ozvláštnené jogurtom a celou pšenicou. A ešte má pekný tvar! :)


Potrebujeme:

180 g hustého bieleho jogurtu
250 g celozrnnej pšeničnej múky
250 g hladkej pšeničnej múky
200 ml vlažnej vody
1/2 sáčku sušeného droždia
1 ČL cukru
1 a 1/2 ČL soli
hrsť pšenice
hrsť slnečnicových semienok
hrsť ľanových semienok
hrsť tekvicových semienok
  
Postup:

Najprv si namočíme pšenicu aspoň na 3 hodiny.
V miske si zmiešame kúsok vody s droždím, cukrom, poprášime múkou a necháme vzísť kvások.
V druhej miske si zmiešame múku so soľou a pridáme ku kvásku. Pridáme jogurt, vodu a vypracujeme hladké, elastické cesto. Napokon do neho zapracujeme semienka a namočenú a zliatu pšenicu. Prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.


Po hodine cesto vyklopíme a rozdelíme na 4 rovnaké diely. Z každej časti ušúľame pásik dlhý asi 45 cm a zatočíme z každej strany 3 krát a vytvoríme "esíčko". Poukladáme na plech, poprášíme kukuričnou múkou, prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
Rúru aj s plechom na spodku vyhrejeme na 220°C, vložíme pečivo, na plech vylejeme pohár vody, rýchlo zavrieme rúru a pečieme cca 40 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.





Menovky: ,

35 36 37 38