01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Pšeničný chlieb s tuniakovou nátierkou 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Pšeničný chlieb s tuniakovou nátierkou

34
Opäť raz podarený chlebík. Chrumkavý a mäkučký. Skvelo sa k nemu hodí nátierka, napríklad tuniaková!



Najprv si upečieme chlebík.


Na chlieb potrebujeme:

500 g hladkej pšeničnej múky
1 ČL sušeného droždia
1 a 1/2 ČL soli
1 ČL cukru
50 g pšeničných otrúb
1/4 l vlažného mlieka
1/4 l vlažnej vody
1 ČL rasce
hrsť tekvicových semienok
hrsť slnečnicových semienok

Postup:

Do misky si dáme droždie, cukor a vodu, rozmiešame a necháme postáť 10 minút. Medzitým si nasucho opražíme tekvicové a slnečnicové semienka (iba na miernom plameni, dajte pozor aby vám nezhoreli).
Ku kvásku pridáme múku, otruby, mlieko a soľ a všetko premiešame vareškou. Následne rukou vypracujeme cesto (cesto sa bude dosť lepiť, ale to nevadí). Nakoniec do cesta zapracujeme rascu a semienka. Prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.
Po vykysnutí cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a vytvarujeme bochník, ktorý dobre obalíme v múke. Opäť ho necháme kysnúť ďalšiu hodinu (môžete ho dať kysnúť do ošatky keďže je cesto redšie, ale ja som ho dala na plech, lebo mám rada také rozpľasknuté chleby :)).
Rúru si vyhrejeme na 220°C (na spodok dáme plech a hrejeme ho spolu s rúrou). Do chlebu urobíme zárezy, vložíme ho do dobre vyhriatej rúry, na plech nalejeme pohár vody a rýchlo zavrieme. Pečieme cca 45 minút. Chlieb je upečený ak po poklopaní počujeme dutý zvuk.
Chlieb vyberieme a dáme vychladnúť na mriežku.


Na nátierku potrebujeme:

1 konzerva tuniaka (kúsky)
kúsok zmäknutého masla
horčica (asi 3 ČL)
1 ančovička
čili vločky (podľa chuti)
1 ČL citrónovej šťavy
štipka soli
mleté čierne korenie
petržlenová vňať

Postup:

Z tuniaka zlejte šťavu (prípadne olej), dajte do misky, primiešajte ostatné suroviny a ochuťte. Podávajte ozdobené červenou cibuľou.

Menovky: , , , ,

35 36 37 38