01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Špaldové chlebové bochníčky 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Špaldové chlebové bochníčky

34
Ak ste v pečení domáceho pečiva noví a bojíte sa tvarovania alebo ak vás už omrzel klasický tvar chleba či čakáte návštevu a chcete ich originálne pohostiť skúste upiecť tieto malé chlebové bochníčky, ktorých prípravu zvládne aj začiatočník.


Potrebujeme:

300 g celozrnnej špaldovej múky
1 ČL soli
3/4 ČL sušeného droždia
1 hrnček vlažnej vody
hrsť tekvicových semienok
hrsť ľanových semienok
2 ČL rasce
olivový olej na vymazanie formičiek
pšeničné otruby na vysypanie formičiek

Postup:

V jednej miske si zmiešame múku a soľ. V druhej (väčšej) zmiešame vodu s droždím a k mokrým ingredienciám pridáme múku so soľou. Premiešame vareškou a keď sa nám všetko spojí rukou vymiesime cesto. Cesto bude trochu lepivé, ale tak to má byť. Prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.
Po 10 minútach premiesime a opäť prikryjeme a necháme odpočívať ďalších 10 minút. Tento krok zopakujeme ešte dvakrát. Pri poslednom miesení zapracujeme do cesta semienka. Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.
Po hodine cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 rovnakým častí a dáme do vymazaných a otrubami vysypaných formičiek. Ak nemáte zapekacie misky môžete použiť plech na muffiny.

 

Prikryjeme a necháme kysnúť ďalších 45 minút. Po vykysnutí na povrchu urobíme zárezy.
Rúru si vyhrejeme (aj s plechom na spodku) na 220 °C, bochníčky vložíme do rúry, na plech nalejeme pohár vody a pečieme ich cca 20 - 30 minút.
Po upečení ich vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.





Menovky: , , ,

35 36 37 38