01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Zapekaná brokolica s chlebom 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Zapekaná brokolica s chlebom

34
Čo je podľa mňa skutočné varenie? Ak dokážeme spotrebovať všetky zbytky, ktoré máme doma a zbytočne surovinami neplytváme.
Tento recept mi padol vhod, pretože mali sme doma starý chlieb a ešte aj brokolica bola v akcii. Takže, ak neviete čo na večeru a máte doma iba starý obschnutý chlieb, skúste z neho vyčarovať plnohodnotné jedlo :).


Potrebné suroviny:

1 brokolica
3 strúčiky cesnaku
1/2 ČL čili vločiek
olivový olej
6 vajec
250 ml mlieka
125 ml smotany na šľahanie
6 krajcov staršieho chleba
100 g strúhaného syra Grana Padano (môže byť aj parmezán)
100 g sušenej šunky
soľ
mleté čierne korenie


Postup:

Brokolicu si rozoberieme na ružičky a vhodíme do vriacej osolenej vody. Varíme odokryté cca 3 minúty. Odstavíme a ihneď scedíme a schladíme studenou vodou (hovorí sa tomu blanšírovanie). Necháme dobre odkvapkať.
V panvici si na olivovom oleji orestujeme cesnak s čili vločkami. Hneď ako začne cesnak rozvoniavať pridáme brokolicu. Opekáme ju asi 2 minúty. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
V miske si vyšľaháme vajcia s mliekom a smotanou na šľahanie. Dobre osolíme a okoreníme (ochutnajte či je to dostatočne slané, pretože si to pýta soľ). Pridáme 2/3 strúhaneho syra, 1/2 sušenej šunky nakrájanej na kocky, chlieb nakrájaný na kocky a orestovanú brokolicu. Všetko premiešame.
Zapekaciu misu alebo menší pekáč vyložíme papierom na pečenie a vylejeme naň pripravenú zmes. Ozdobíme zvyšnou šunkou a strúhaným syrom.
Pečieme pri teplote 180°C cca 40 minút, kým nám okraje nezozlatnú a stred nestuhne.


Menovky: , ,

35 36 37 38