01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Pšenično-ražný chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Pšenično-ražný chlieb

34
Ak si chcete pripraviť tento chutný chlebík potrebujete si najprv pripraviť tzv. predcesto biga, na ktoré nájdete recept tu.
Zvyšok je už jednoduchý. Pozor, v kuchyni vám narastie obor ! :D


Potrebujeme:

200 g biga (teda polovičné množstvo z hotového predcesta biga)
250 g hladkej ražnej múky
250 g hladkej pšeničnej múky
2 ČL sušeného droždia
1 1/2 ČL soli
350 ml vlažnej vody
2 PL olivového oleja
1 ČL medu
2 ČL celej rasce

Postup:

Do misy si dáme vodu, vsypeme droždie a premiešame. Počkáme asi 10 minút a pridáme všetky zvyšné suroviny a vypracujeme cesto (mieste asi 10 minút). Prikryte a nechajte kysnúť cca 1 hodinu kým cesto nezdvojnásobí objem.
Po nakysnutí cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vytvarujte bochník. Preložte ho na plech vyložený papierom na pečenie, poprášte múkou, prikryte a nechajte kysnúť ďalšiu hodinu.
Po vykysnutí urobte na chlebíku zárezy a pečte ho v rúre vyhriatej na 220°C (pri vyhrievaní rúry vložte na spodok plech a keď vložíte chlieb do rúry vylejte naňho pohár vody a rýchlo zavrite). Pečte cca 45 minút. Chlieb je hotový keď po poklopaní počujete dutý zvuk.





Menovky: , ,

35 36 37 38