01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Rumová bábovka 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Rumová bábovka

34
Štruktúra cesta nie je taká, na akú som u bábovky zvyknutá, ale na chuti jej to rozhodne neubralo. Je ozvláštnená rumom a ešte je aj dvojfarebná! :D Hoci to tak nevyzerá, ale tá tmavá časť je kakaová. Je to preto, že používam nepražené kakao, ktoré si zachováva všetky cenné látky. Je poliata kakaovo-rumovou polevou. Jediné čo mi vadí, že nemá typický bábovkový tvar, keďže mám iba takú smiešnu otváraciu formu, na ktorej sa dá vymeniť spodok za akože bábovkový. No ale aspoň slúži :).


Potrebujeme:

4 vajcia
1/2 hrnčeka prevarenej horúcej vody
1 hrnček trstinového cukru
1 vanilkový cukor
5 PL olivového oleja
1/3 hrnčeka rumu (kto sa odváži môže dať aj 1/2)
2 hrnčeky polohrubej múky
1 bezfosfátový prášok do pečiva
1 PL kakaa

Postup:

Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky začneme šľahať a pomaly prilievame horúcu vodu. Vyšľaháme do peny (a že je tej peny až-až). Pridáme cukor a vanilkový cukor a opäť vyšľaháme. Pridáme rum s olejom a zas prešľaháme. Nakoniec pridáme múku a prášok do pečiva a všetko spolu vyšľaháme.
V druhej miske si vyšľaháme sneh z bielkov (pridajte štipku soli aby sa vám sneh podaril). Postupne vareškou zapracujeme sneh do vyšľahanej zmesi.
Formu na bábovku si vymažeme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Polovicu cesta nalejeme do formy. K zvyšnej časti pridáme kakao a premiešame. Nalejeme do formy a vidličkou kakaové cesto zapracujeme (párkrát prehrabneme) do bezfarebného cesta. Tak sa nám vytvorí pekné mramorovanie.
Pečieme pri 180°C cca 30 minút (urobíme test špajdľou). Po vybratí z rúry necháme odpočinúť vo forme asi 10 minút a následne vyklopíme. Necháme úplne vychladnúť

Po vychladnutí si pripravíme čokoládovo-rumovú polevu:
Vo vodnom kúpeli necháme roztopiť 100 g čokolády a 100 g masla s dvoma lyžicami rumu. Teplou polevou polejeme bábovku.




Menovky: ,

35 36 37 38