01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Citrónová granita 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Citrónová granita

34
Granita je polomrazený dezert z cukru, vody a rôznych príchutí. Najčastejšie je to citrón, mäta či káva. Táto svieža dobrota pochádza zo Sicílie, ale je rozšírená po celom Taliansku. Na Sicílii sa ňou ochladzujú počas letných horúčav a dokonca ju aj raňajkujú. U nás síce ešte nie sú teploty dosahujúce závratné výšky, no granitou sa môžte potešiť kedykoľvek v roku :). Môžete si ju pripraviť už teraz, keďže vám vydrží v mrazničke až tri mesiace, a v prípade, že leto príde o niečo skôr budete sa mať čím schladiť a osviežiť.


Potrebujeme (plastová miska s objemom 1 liter):

150 g trstinového cukru
500 ml vody
175 ml citrónovej šťavy (3-4 citróny)
nastrúhaná citrónová kôra z 1 BIO citrónu

Postup:

Najprv si vložíme misku do mrazničky. Kým budeme robiť sirup schladí sa.
Do hrnca nasypte cukor a pridajte polovicu z uvedeného množstva vody (250ml) a pomaly zahrievajte až kým sa cukor úplne nerozpustí.
Keď sa všetky kryštáliky cukru rozpustia, pridajte zvyšok vody, nastrúhanú citrónovú kôru a odstavte.
Nalejte do vychladenej misky a dajte do mrazničky.
Približne po hodine dobre premiešajte vidličkou. Následne miešajte každú pol hodinu po dobu 3 - 4 hodín. Je to kvôli tomu aby bola granita pekne kryštáliková.

Misku zavrite a uchovávajte v mrazničke 3 mesiace.
Podávajte na osvieženie či iba tak pre potešenie. Pozor! Rýchlo sa topí! :)



Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38