01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Taštičky plnené špenátom a ricottou 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Taštičky plnené špenátom a ricottou

34
Jar je v plnom prúde. Práve je sezóna (nielen) špenátu. Tak prečo to nevyužiť?!


Potrebujeme (cca 30 ks):

na cesto:
180 g hladkej pšeničnej múky
40 g hladkej pohánkovej múky
1 vajce
1 žĺtok
75 ml vody
štipka soli

na plnku:
125 g čerstvého špenátu
125 g ricotty
1 PL strúhaného parmezánu
1 strúčik cesnaku
soľ
mleté čierne korenie

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. Obe múky dáme do misy a zmiešame so soľou. Pridáme vajce, žĺtko, prilejeme vodu (prilievajte postupne, možno nebudete potrebovať všetku) a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme odpočívať do chladničky na 1 hodinu.
Medzitým si umytý špenát dáme do hrnca, priklopíme a dáme na oheň. Špenát nám behom minúty zvädne. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Špenát sceďte a priadne z neho vymačkajte prebytočnú vodu. Rozmixujte ho ponorným mixérom.
K špenátu pridajte ricottu, parmezán, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie a premiešajte.

Cesto vyberte z chladničky a na dobre pomúčenej doske ho vyvaľkajte (nie veľmi na tenko!). Vykrajujte kruhy o priemere cca 6 cm (použila som na to sklenený pohár). Do stredu dajte plnku (asi necelú čajovú lyžičku), prehnite a okraje popritláčajte vidličkou (mne sa trochu cesta zvýšilo a tak som z neho urobila rezance).
Takto urobené taštičky dávajte na dobre pomúčenú tácku a buď ich nechajte chvíľu obschnúť a hneď ich varte alebo ich poprášte múkou, prikryte potravinovou fóliou a odložte do chladničky (takto som si ich pripravila deň vopred) alebo ich dajte zamraziť (najprv na tácke a potom keď budú zmrazené ich dajte do jedného sáčku). Najlepšie sú samozrejme čerstvé! :)

Vhoďte ich do vriacej osolenej vody a varte cca 5 minút. Podávajte pokvapkané olivovým olejom a posypané strúhaným parmezánom.



Menovky: , ,

35 36 37 38