01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Kváskový chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Kváskový chlieb

34
Z kvásku pečiem naozaj výnimočne a to hlavne z časových dôvodov, ale vždy keď niečo upečiem tak si vravím, že musím z neho piecť častejšie, lebo tá chuť kváskového chlebíka je nenapodobniteľná.


Keď budete robiť tento chlebík, v jednej chvíli budete nadávať, že ste sa na to vôbec dali, pretože cesto je dosť, ale naozaj dosť riedke, ale za tú mäkkučkú striedku to stojí :).

Potrebujeme:

300 g aktivovaného žitného kvásku (vždy si narobím viac kvásku - konzistencia hustejšieho palacinkového cesta a potom si z neho odlejem potrebné množstvo)
170 g pšeničnej hladkej múky
60 g pšeničnej celozrnnej múky
20 g ovsenej múky
50 g ražnej hladkej celozrnnej múky
1,5 ČL soli
3 ČL celej rasce
250 ml vody
hladká múka na podsypanie

Postup:

Kvások dáme do misy, pridáme k nemu všetky múky, soľ a rascu. Prilejeme vodu a vareškou dobre premiešame. Cesto bude dosť riedke, ale neľakajte sa. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať. Po 20 minútach opäť premiešame. Tentokrát je cesto už elastickejšie, no stále riedke.  Prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať. Po 10 minútach opäť premiešame, prikryjeme a necháme odpočívať ďalších 10 minút. Premiešame, prikryjeme, no tentokrát necháme cesto 1 hodinu kysnúť.
Po hodine nám cesto znásobilo objem. Dosku si dobre pomúčime (budete potrebovať veľa múky) a cesto vyklopíme. Cesto je dosť riedke, takže ho posypte múkou aj zvrchu a začnite ho prekladať. Ak sa lepí prisypte múku (lepiť sa bude dosť dlho a spotrebujete ešte dosť veľa múky).
V jednom momente však nastane fáza, keď cesto bude elastické a bude sa iba trochu lepiť na podložku, vtedy prestaňte múku prisypávať. Vytvarujte bochník a vložte do dobre múkou vysypanej ošatky. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť cca 3 hodiny kým cesto nezdvojnásobí objem.


Rúru si vyhrejte na 240°C aj s plechom na spodku. Chlieb z ošatky vyklopte na plech vyložený papierom na pečenie, vložte do rúry, na spodný plech nalejte pohár studenej vody a rýchlo zavrite. Pečte cca 35-45 minút. Chlieb je upečený keď po poklopaní počujete dutý zvuk.
Nechajte ho vychladnúť na mriežke.



Menovky: , , , ,

35 36 37 38