01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Lepkavý jablkový koláč 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Lepkavý jablkový koláč

34
Viem, že je jar a mali by sa robiť rebarborové koláče (aj to bude, už ma čaká v chladničke :)) a nie jablkový, ktorý sa viac hodí na jeseň, ale toto je totálna slasť! To je taký hriešny koláč, že ani tá fotka nemôže byť pekná, ale iba dráždivá.


Je to koláč podľa mojej kuchárskej lásky Jamieho Olivera <3.



Potrebujeme (okrúhla otváracia forma s priemerom 24cm):

na omáčku:
200 g masla
200 g trstinového cukru
2 PL trstinovej melasy
1 ČL mletej škorice
1 ČL mletého zázvoru
1/4 ČL mletého klinčeka
4 veľké alebo 6 stredných jabĺk

na cesto:
125 g zmäknutého masla
75 g trstinového cukru
2 vajcia z voľného chovu
130 g hladkej pšeničnej múky
95 g celozrnnej pšeničnej múky
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva (PDP)
1/2 ČL sódy bikarbóny
200 ml vody

maslo a strúhanka na vymazanie a vysypanie formy

Postup:

Do veľkej panvice si dáme maslo a na miernom ohni ho roztopíme, pridáme cukor, melasu a korenie a pomaly zahrievame, privedieme k varu, a zoslabíme tak, aby omáčka len jemne bublala. Občas premiešame. Dajte pozor by sa vám nespálila!
Kým sa nám omáčka varí (dozeráme na ňu), jablká umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na osminky.
Keď omáčka začne hustnúť pridáme jablká a na miernom ohni ich varíme. Opäť za občasného miešania.


Kým sa nám jablká "kúpu" v omáčke pripravíme si cesto. Do misky dáme na kocky nakrájané maslo, cukor, vajcia, múku, PDP a sódu a rukami pomrvíme. Napokon pridáme vodu a metličkou dobre rozmiešame. Vznikne nám pomerne husté, ale liate cesto.
Jablká nám už medzitým trocha zmäkli. Formu si vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Na spodok poukladáme jablká a nalejeme približne polovicu omáčky. Na jablká roztrieme cesto.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C cca 30 - 35 minút na strednej mriežke. Skontrolujte ho po 30 minútach špajdlou, ak je na nej nalepené cesto, koláč ešte 5 minút pečte.
Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť vo forme asi takých 10 minút (nie dlhšie). Na vrch položte plech alebo tácku, na ktorej koláč budete mať a rýchlo otočte. Nakoniec otvorte formu a pustite sa doň. Teda odkrojte si kúsok a polejte si ho zvyšnou omáčkou (teplou) a užívajte si život! :)

Omáčku si odložte do chladničky a pri servírovaní ju vždy zohrejte a polejte ňou koláč. Podľa mňa by určite pasovala aj na vanilkovú zmrzlinu :).

Menovky: , ,

35 36 37 38