01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Quiche s plodmi mora 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Quiche s plodmi mora

34
Keď raz začnete piecť slané koláče či quiche, tak hrozí, že sa stanete doslova závislými. Priznávam sa - ja už som :). Toto je upravená verzia lotrinského quiche, ale namiesto slaniny som použila morské plody.


Potrebujeme (forma o priemere 24cm):

na cesto:
140 g hladkej pšeničnej múky
140 g celozrnnej pšeničnej múky
140 g studeného masla
1/4 ČL soli
8 PL studenej vody

na náplň:
kúsok masla
3 väčšie cibule
500 g mrazených morských plodov (použila som mix, ale môžu byť aj iba mušle či krevety) - nechajte rozmraziť
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
1/3 ČL sušeného tymiánu
2 vajcia
250 ml smotany na šlahanie
150 g čedaru

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. Do misy dáme múku, maslo nakrájané na kocky a soľ a vypracujeme mrveničku. Pridáme vodu a rukou spracujeme na hladké nelepivé cesto. Vytvarujeme guľku a zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 minút.

Medzitým si očistíme cibuľu, prekrojíme na polovicu a nakrájame na tenké plátky. Do väčšej panvice dáme maslo. Na miernom plameni ho rozpustíme a vhodíme cibuľu. Cibuľu restujeme na miernom plameni za občasného miešania až kým nám neskaramelizuje. Trvá to asi 20 - 30 minút.

Cesto vyberieme s chladničky a na pomúčenej doske rozvaľkáme na  kruh. Formu vymažeme olivovým olejom a vložíme do nej cesto. Prebytočné cesto odrežeme. Vložíme ešte na 20 minút do chladničky. Poprepichujeme ho vidličkou, položíme naň papier na pečenie a zaťažíme fazuľou. Pečieme pri 200 °C cca 15 minút a potom odstránime papier a pečieme ešte 5 minút. 

Medzitým si do čistej panvice dáme zopár kvapiek oleja, zahrejeme na najväčšom plameni a vhodíme morské plody. Osolíme, okoreníme a pridáme tymián. Opekáme cca 8 minút.
V miske si rozšľaháme vajcia so smotanou, pridáme cibuľu, morské plody, polovicu nastrúhaného syra. Osolíme a okoreníme. Vylejeme do pripraveného cesta, posypeme zvyšným syrom. a dopečieme na 180°C cca 20 minút kým vrch nie je zlatistý a stred tuhý (urobte test špajdľou).


                                      Prajem dobrú chuť!

Menovky: , , ,

35 36 37 38