01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Špargľový koláč s bryndzou 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Špargľový koláč s bryndzou

34
Tento slaný koláč v sebe spája to najlepšie čo doma (na Slovensku) máme - tvaroh (v ceste), bryndza, medvedí cesnak a špargľa.


Potrebujeme (obdĺžniková forma cca 30x20 cm):

na cesto:
150 g roztierateľného tvarohu
6 PL  plnotučného mlieka
6 PL slnečnicového oleja
1 ČL soli
300 g polohrubej pšeničnej múky
1 balíček bezfosfátového prášku do pečiva

na plnku:
450 g zemiakov (cca 6 - 7 ks)
130 g 100% ovčej bryndze
2 vajcia
15 listov medvedieho cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
kúsok masla
6 PL plnotučného mlieka
12 ks zelenej špargle

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. Zmiešame tvaroh s mliekom, olejom a soľou. V druhej miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Suchú zmes pridáme k vymiešanému tvarohu a rukou vypracujeme nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky.
Zemiaky si očistíme a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Medzitým si umyjeme a nadrobno nakrájame medvedí cesnak. Keď sú zemiaky uvarené, zlejeme ich, pridáme k nim kúsok masla a 6 PL mlieka a roztlačíme ich. Pridáme bryndzu, medvedí cesnak a premiešame. Necháme trochu vychladnúť a pridáme vajcia, soľ a mleté čierne korenie. Dobre premiešame.
Cesto vyberieme z chladničky, vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme. Vložíme ho do formy vystlanej papierom na pečenie a vyklopíme naň pripravenú plnku.
Konce zo zelenej špargle odrežeme, umyjeme ju a ak je príliš hrubá môžeme ju pozdĺžne prekrojiť. Špargľu poukladáme na vrch.
Rúru si vyhrejeme na 190°C a pečieme cca 30 minút do zlatista.

Menovky: , , , ,

35 36 37 38