01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Čokoládový koláč s ríbezľami 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Čokoládový koláč s ríbezľami

34
Po dlhom čase (pol roku) som konečne doma - na dedine. Milujem to keď vyjdem von, okolo mňa pobehujú moji štvornohí miláčikovia a môžem si natrhať čerstvé ovocie či zeleninu. Takto to bolo aj dnes. Červených ríbezlí máme neúrekom, takže voľba bola jasná - ríbezľový koláč. Ešteže som si kúpila nový Gurmet, kde bol recept na tento jednoduchý a chutný koláčik :).


Potrebujeme (jedna veľká tortová forma alebo dve menšie):

2 vajcia
dreň z jedného vanilkového lusku (lusk nevyhadzujte, ale dajte do kryštálového cukru a budete tak mať domáci vanilkový cukor)
1 hrnček trstinového cukru
štipka soli
125 g zmäknutého masla
1 hrnček mlieka
2 hrnčeky polohrubej múky
3 PL kakaa
100 g horkej čokolády
1 prášok do pečiva (najlepšie bezfosfátový)
300 - 400 g červených ríbezlí

Postup:

Oddeľte žĺtky od bielkov. K žĺtkam pridajte vanilku a cukor. Vyšľahajte.
Čokoládu si rozpusťte nad vodnou parou. Pridajte ju k vyšľahaným žĺtkom, potom pridajte maslo, mlieko, múku, kakao a PDP a dobre vymiešajte.
V druhej miske k bielkam pridajte štipku soli a vyšľahajte tuhý sneh. Ten potom opatrne vareškou zapracujte do čokoládovej zmesi.
Formu si vymažte maslo a vysypte múkou. Nalejte cesto a na vrch husto poukladajte ríbezle.
Pečte pri 170 °C cca 45 - 50 minút (priebežne kontrolujte špajdľou).



Menovky: , , ,

35 36 37 38