01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Koláč s čiernymi ríbezľami a medovkou 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Koláč s čiernymi ríbezľami a medovkou

34
Zamilovala som sa do okrúhlych koláčov (či už slaných alebo sladkých). Tento je naplnený čiernymi ríbezľami, o ktorých mám pocit, že sa na ne už aj zabudlo a medovkou, ktorá má krásnu citrónovú vôňu.


Potrebujeme (okrúhla forma o priemere 24 cm):

na cesto:
350 g hladkej múky
2 PL trstinového cukru
štipka soli
220 g studeného masla
3 PL studenej vody

na náplň:
550 g čiernych ríbezlí
hrsť čerstvej medovky
kôra z jedného citróna
šťava z polovice citróna
100 g trstinového cukru
2 PL solamylu (zemiakového škrobu)

maslo a strúhanka na vysypanie formy
vajíčko na potretie



Postup:


Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame s cukrom a soľou. Pridáme na kocky nakrájané maslo a vodu. Rýchlo vypracujeme nelepivé cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky na 1 hodinu.
Po vychladení cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme do formy. Okraje odrežeme a cesto dáme ešte na 30 minút do chladničky.
Kým sa nám cesto chladí, zo zvyšného cesta si nakrájame pásiky.


Ríbezle zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou a šťavou, solamylom a na drobno nakrájanou medovkou.


Náplň dáme do pripraveného cesta. Okraje cesta potrieme s vajíčkom. Na náplň šikmo pouladáme pásiky, tak aby nám vznikla mriežka. Aj mriežky potrieme vajíčkom.

 
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 190 °C cca 40 minút.


Menovky: , ,

35 36 37 38