01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Cviklový kváskový chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Cviklový kváskový chlieb

34
Ďalší do rodiny kváskových chlebíkov. Tento je však výnimočný. Má krásnu farbu, skvelú chuť a extra chrumkavú kôrku.


Potrebujeme:

160 g surovej cvikly/červenej repy
200 g hladkej pšeničnej múky
170 g celozrnnej pšeničnej múky
1 ČL soli
220 g ražného kvásku
200 g teplej vody
2 ČL olivového oleja

Postup:

Cviklu si nastrúhame na hrubo.
V jednej mise zmiešame múky so soľou.
Do väčšej misy dáme kvások a vodu a dobre premiešame. Následne pridáme olej. Premiešame a pridáme suchú zmes. Premiešame a keď sa nám všetko spojí zapracujeme nastrúhanú cviklu (cesto je vlhkejšie a lepivé). Prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.
Po 10 minútach rýchlo premiesime, opäť prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať. Takto to zopakujeme ešte dvakrát, no pri poslednom raze necháme cesto odpočívať jednu hodinu.
Po hodine cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a vytvarujeme bochník, ktorý dáme ešte na 3 - 6 hodín (alebo kým nezdvojnásobí objem) kysnúť do dobre pomúčenej ošatky (dala som do nej aj utierku aby ju cvikla nezafarbila).


 Chlebík vyklopíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C (na spodku rúry majte plech, ktorý hrejte spolu s ňou a po vložení chlebíka do rúry naň vylejte pohár studenej vody a rýchlo zavrite) cca 45 minút (ak po poklopaní počujete dutý zvuk chlieb je upečený).


Menovky: ,

35 36 37 38