01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Cviklová polievka s ochuteným jogurtom 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Cviklová polievka s ochuteným jogurtom

34
Červená repa, alebo ľudovo cvikla, je taký malý červený, ba priam bordový zázrak. Je plná vitamínov, minerálov ako draslík, horčík či železo. Je skvelým bojovníkom proti rakovine, vysokému tlaku, podporuje imunitný systém a dokonca vám dokáže aj zlepšiť náladu.
Takže ak ste milovníkom cvikly a máte radi zaujímavé chuťové kombinácie určite skúste túto polievku s indickým nádychom.



Recept je z knihy H.Fearnley-Whittingstalla - River Cottage everyday.

Potrebujeme:

500 g cvikly
1 cibuľu
1 veľký strúčik cesnaku
1 ČL rímskej rasce
kúsok masla
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
1,5 l zeleninového vývaru (použila som BIO bujón)
petržlenová vňať

na ochutený jogurt:
1 biely jogurt
1 ČL rímskej rasce
štipka rasce
1/4 ČL mletého koriandru
1/2 ČL mletej papriky
štipka mletého čili
štipka soli
1 PL slnečnicového oleja

Postup:

Cibuľu a cesnak si očistíme a nakrájame na drobno. Na miernom ohni necháme rozpustiť maslo a zahriať olej, pridáme cibuľu a restujeme cca 5 minút (alebo kým nie je mäkká, nie hnedá!). Pridáme rímsku rascu a chvíľu popražíme. Napokon pridáme cesnak a hneď ako nám zavonia pridáme očistenú a na kocky nakrájanú cviklu, osolíme, okoreníme. Chvíľu (asi minútu) ju restujeme a následne zalejeme vývarom. Varíme až kým nie mäkká.
Nakoniec polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a ak je potrebné ešte dosolíme.


Polievku podávame s ochuteným jogurtom, ktorý pripravíme nasledovne.
Rímsku aj normálnu rascu nasucho opražíme na panvici. Dáme do mažiara a rozdrvíme. Pridáme zvyšné korenie, soľ a premiešame. Zmes korenia zmiešame s jogurtom a olejom.


Polievku ozdobíme jogurtom a petržlenovou vňaťou.

Menovky: , , , ,

35 36 37 38