01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Hubová terina 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Hubová terina

34
Terina (fran. terrine) je francúzske jedlo podobné pâté. Je vyrobená z najemno nasekaných surovín (mäso, huby a pod.) a servíruje sa studená. Terina môže byť takisto aj v sladkej verzii.
Terina sa dusí a zároveň pečie, tzn. že forma je v pekáči s vodou.
Terina je takisto aj forma ne pečenie, v ktorej sa terina (jedlo) pečie. Ak ju však nemáte postačí vám obyčajná hranatá forma na chlieb.
Skúšala som hubovú terinu a výsledok je nad moje očakávania. Je to neskutočná dobrota.



 Potrebujeme:

500 g šampiňónov
4 kúsky chleba (buď biely alebo jednodruhový, tzn. že bez semiečok a pod., použila som tento)
60 ml teplého zeleninového vývaru
125 ml smotany na šľahanie
2 vajcia
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 ČL sušeného tymiánu
1/2 ČL mletého rozmarínu
soľ
mleté čierne korenie
kúsok masla
olivový olej


Postup:

Šampiňóny si očistíme. Asi tretinu nakrájame na plátky a zvyšok nakrájame na drobno.
Na panvicu si dáme kúsok masla a 1 PL olivového oleja. Na miernom plameni necháme rozpustiť maslo a zahriať olej. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľu. Necháme ju zosklovatieť. Cesnak si nakrájame na drobno. Prihodíme ho do panvice. Hneď ako nám zavonia, zvýšime plameň a prihodíme huby (najprv tie nakrájané na plátky), chvíľu ich restujeme. Následne pridáme huby nakrájané na drobno. Huby restujeme kým nie sú mäkké a všetka voda sa nám neodparila. Keď sa voda vyparí, huby osolíme, okoreníme a pridáme bylinky. Ešte chvíľu restujeme. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
Medzitým si chlieb rozdrobíme v miske a zalejeme teplým vývarom. Keď vývar vsiakne, tak si v smotane rozmiešame vajcia, pridáme dve štipky soli a nalejeme na chlieb. Necháme chvíľu stáť a potom chlieb rukami rozmačkáme.
Mierne vychladnuté huby pridáme ku chlebu a premiešame.
Formu si vyložíme papierom na pečenie (musí dostatočne prečnievať, aby sme ním mohli terinu prikryť aj z vrchu). Papier trochu vymažeme olivovým olejom. Zmes preložíme do formy a uhladíme.
Z vrchu ju dobre zabalíme papierom a aj alobalom (hliníkovou fóliou).
Formu dáme do hlbšieho pekáča a prilejeme vodu tak, aby siahala zhruba do tretiny výšky formy.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180ºC cca 1  - 1 a 1/2 hodiny (terina musí stuhnúť a špajdla po zapichnutí musí byť suchá). Keď je terina stuhnutá, odkryjeme ju a necháme vrch trochu zapiecť.
Terinu necháme úplne vychladnúť vo forme. Po vychladnutí dáme do chladničky a podávame studenú.



Menovky: , , ,

35 36 37 38