01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Kukuričný koláč s pečenými hruškami 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Kukuričný koláč s pečenými hruškami

34
Koláč je upečený raz-dva, ale na hrušky si treba počkať. Ako sa vraví, na dobré sa oplatí čakať - je to fakt!


Potrebujeme:

75 g hladkej pšeničnej múky
60 g mletých mandlí
50 g kukuričnej múky (hladká alebo polohrubá)
35 g polenty (môže byť aj instantná)
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva (PDP)
140 g trstinového cukru
125 g zmäknutého masla
2 celé vajcia
4 žĺtky
1 tvrdá hruška (očistená a nakrájaná na drobné kocky)

na hrušky:

4-5 menších pevných hrušiek
150 ml polosladkého červeného vína
maslo (malý plátok na každú hrušku)
3 PL trstinového cukru

šľahačková smotana na ozdobu

Postup:,

V miske si zmiešame všetky druhy múky s mletými mandľami a PDP.
V druhej miske si vyšľaháme  maslo s cukrom. Postupne zašľaháme vajcia aj žĺtky.
Do vaječnej zmesi pridáme sypkú zmes a zľahka premiešame. Vmiešame nakrájanú hrušku.
Cesto rozprestrieme do menšieho pekáča, uhladíme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C cca 30 minút.

Pečené hrušky si pripravíme nasledovne:

Hrušky prekrojíme na polovicu a zbavíme ich jaderníka. Dáme ich do menšieho pekáčika, polejeme vínom, na každú polovicu dáme malý plátok masla a posypeme cukrom.
Pečiem pri 180°C cca 1 - 1 a 1/2 hodiny pokiaľ hrušky nie sú mäkké a omáčka nezhustne (počas pečenia hrušky občas polejte šťavou). 
Necháme vychladnúť.

Vychladnutý koláč podávame s hruškou, vyšľahanou nesladenou šľahačkou a poliaty šťavou.



Menovky: , , , , ,

35 36 37 38