01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Kváskový chlieb s vločkami a semienkami 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Kváskový chlieb s vločkami a semienkami

34
Pečenie chleba a pečiva je nepochybne láska. Spočiatku je to závislosť, posadnutosť a nakoniec pevný vzťah, ktorý nenarušíte kupovaním pečiva v obchode. Jednoducho ste domácemu pečivu verní. A ja som :).




Potrebujeme:

250 g hladkej pšeničnej múky
100 g ražnej múky
100 g špaldovej celozrnnej múky
200 g aktivovaného ražného kvásku
50 g ovsených vločiek
1 a 1/2 ČL soli
3 ČL mletej rasce
2 PL olivového oleja
350 ml vlažnej vody
hrsť ľanových, tekvicových a slnečnicových semienok


Postup:

Kvások zmiešame s vodou.
V druhej miske zmiešame múky so soľou, rascou a vločkami a pridáme ku kvásku. Napokon pridáme olivový olej.
Vypracujeme cesto (trošku sa lepí, ale nepridávajte múku), prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu.
Po hodine pridáme semienka a dobre zapracujeme. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme bochník (bochník som tvarovala v štýle batard. video ako to urobiť nájdete tu).
Vytvarovaný bochník dáme do dobre pomúčenej ošatky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 3 hodiny alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.


Nakysnutý bochník vyklopíme na plech vyložený papierom na pečenie a po dĺžke narežeme.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220°C cca 45 - 50 minút (rúru vyhrievajte spolu s plechom na spodku, na ktorý nalejte pohár vody potom ako chlieb vložíte do rúry).


Menovky: , , ,

35 36 37 38