01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Losos na ázijský spôsob 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Losos na ázijský spôsob

34
V Lidli momentálne beží ázijský týždeň a hneď ako som videla leták tak mi bolo jasné, že dnešný obed nebude obyčajný. Nakúpila som potrebné suroviny a začala som kúzliť. A to som teda vykúzlila riadnu mňamku :).


Hoci tento recept vyzerá byť náročný napriek tomu je jednoduchý a rýchly na prípravu.

Potrebujeme:

na lososa:
cca 350 g lososa s kožou
1 PL olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
štipku sušeného čili
1/4 ČL mletého koriandru
1/2 ČL mletej rímskej rasce
1/2 ČL mletej červenej papriky
1 strúčik cesnaku
1 PL nadrobno nasekanej petržlenovej vňate
štipka sušenej koriandrovej vňate alebo 1 PL čerstvej
1/2 ČL wasabi pasty
1 ČL trstinového cukru
1 ČL bieleho vína
1 PL limetkovej šťavy
2 PL sójovej omáčky

na rezance:
125 g čínskych rezancov
2 mrkvy
1/2 červenej papriky
1 jarná cibuľka
125 g strukov zelenej fazuľky
20 g sušených húb (mix šitake, judášovho ucha a hlivy)
sezamové semienka (čierne aj hnedé)
sójová omáčka
olivový olej
sezamový olej


Postup:

Najprv si pripravíme marinádu na lososa. Zmiešame všetky potrebné suroviny a umytého a osušeného lososa ňou potrieme a odložíme na 30 minút do chladničky. Zvyšnú marinádu takisto dáme do chladničky.
Kým nám losos odpočíva, tak si huby zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút stáť. Takisto do misky dáme rezance, osolíme a zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme cca 5 minút stáť. Následne aj huby aj rezance scedíme a necháme dobre odkvapkať.
Do hrnca si dáme vodu a privedieme k varu. Osolíme a vhodíme do nej fazuľkové struky. Hneď ako začne voda opäť vrieť stopneme 1 minútu, následne odstavíme, scedíme a schladíme studenou vodou.
Mrkvu si očistíme a nakrájame na tenké pásiky, takisto aj papriku. Jarnú cibuľku nakrájame do šikma.


Do väčšej panvice (ak máte wok je to super, ja nemám :() dáme pár kvapiek olivového oleja a poriadne rozpálime. Keď je panvica riadne rozpálená, vhodíme mrkvu a premiešame. Následne vhodíme papriku a huby. Premiešame a opekáme cca 1 minútu. Potom pridáme fazuľky a opekáme asi 30 sekúnd. Nakoniec pridáme cibuľku a ihneď sójovú omáčku (cca 1 PL) a rezance. Premiešame a odstavíme. Posypeme sezamovými semienkami a pokvapkáme pár kvapkami sezamového oleja. Ochutnáme a ak je potrebné tak pridáme ešte sójovú omáčku.
Do druhej panvice takisto dáme pár kvapiek olivového oleja a rozpálime. Položíme lososa kožou nadol a grilujeme cca 4 - 5 minút, následne otočíme a grilujeme ešte ďalšie 3-4 minúty (ja ho stále opečiem aj z bočných strán).

Lososa podávame s rezancami a pokvapkaného zvyšnou marinádou.




Menovky: , , ,

35 36 37 38