01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Základný recept na špaldový chlieb 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Základný recept na špaldový chlieb

34
Na to aby ste si upiekli dobrý chlieb nepotrebujete špeciálne schopnosti. Stačia vám iba štyri suroviny, forma, rúra a chuť do pečenia :).


Potrebné suroviny:

600 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
2 ČL soli
1 a 1/2 ČL sušeného droždia
460 ml vody

Postup:

V miske si zmiešame soľ a múku. V druhej (väčšej) zmiešame droždie s vodou.
Sypkú zmes pridáme k vode s droždím. Najprv všetko zmiešame vareškou a následne rukou vypracujeme nelepivé cesto. Prikryjeme a necháme 10 minút odpočívať.
Po 10 minútach rýchlo premiesime a opäť prikryjeme a necháme odpočívať 10 minút. Takto to zopakujeme ešte dvakrát. Pri poslednom raze cesto necháme hodinu kysnúť.
Po hodine cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme bochník.


http://www.thefreshloaf.com/keyword/bread-shaping

Bochník dáme do hranatej formy (dĺžka cca 27 cm). Formu nemusíte vymazávať, ale ja ju stále vymažem troškou olivového oleja, lebo sa mi už stalo, že sa chlebík nevyklopil.
Necháme kysnúť ešte ďalších 45 minút.
Rúru vyhrejeme (na dne rúry hrejte aj plech, na ktorý po vložení chlebíka do rúry vylejte pohár studenej vody a hneď zavrite)  na 220°C a chlieb pečieme cca 35 minút (ak po poklopaní počujete dutý zvuk, chlieb je hotový).


Menovky: , ,

35 36 37 38