01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Francúzsky jablkový nákyp 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Francúzsky jablkový nákyp

34
Nie je to koláč. Mne to pripomína nákyp, ale v skratke je to dezert - a to vynikajúci. Jednoduchý na prípravu a navyše je bezlepkový.


Potrebujeme:

6 jabĺk
75 g masla
100 ml mlieka
200 ml smotany na šľahanie
100 g mletých mandlí
1 PL kukuričnej múky
4 vajcia
3 PL trstinového cukru

Postup:

Jablká si umyjeme, vykrojíme jadrovník, prerežeme na polovicu a každú polovicu rozrežeme na 4 časti (jablká nelúpeme).
Do veľkej panvice dáme maslo a na miernom plameni roztopíme. Vhodíme jablká, zvýšime plameň a opekáme 3 - 5 minút (jablká nesmú veľmi zmäknúť). Odstavíme.
Vo veľkej mise si vyšľaháme mlieko, smotanu, mandle a kukuričnú múku. Následne pridáme vajce a cukor a opäť vyšľaháme.
Do zmesi pridáme jablká a opatrne premiešame vareškou.
Zapekaciu misu vymažeme maslom a vlejeme do nej zmes s jablkami.
Pečieme pri 200 °C 45 - 50 minút dozlatista. 
Nákyp podávame teplý.
Skladujeme v chladničke a pred podávaním ho môžeme ohriať.

Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38