01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Tekvicovo-špenátové rotolo 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Tekvicovo-špenátové rotolo

34
Tento recept nie je môj výmysel, ale Jamieho. Programy Jamieho Olivera sledujem rada a jeho najnovší (asi?) Save with Jamie (teda "Ušetrite s Jamiem") vás naučí ako za lacný peniaz navariť dobrotu. A skutočne jeho program má zmysle, pretože upiekla som celú maslovú tekvicu a až teraz som pochopila aká je to všestranná zelenina. Jadierka z nej som použila do polievky a z tekvicového pyré je možné pripraviť toľko jedál - tekvicové gnocchi, chlieb, lievance či rotolo!



Neudávam presné množstvo (okrem cestovín a omáčky)

Potrebujeme:

na cestoviny (môžete si kúpiť hotové plátky na lasagne, ale ja preferujem domáce cestoviny):
200 g špaldovej hladkej múky
2 vajcia od sliepočiek z voľného chovu

na náplň:
1 cibuľa
mrazený špenát (nerozmixovaný)
olivový olej
ricotta
soľ
mleté čierne korenie
štipka mletého muškátového orieška
tekvicové pyré (to si pripravíte jednoducho. Maslovú tekvicu upečte v celku pri 180 °C. Trvá to cca 2 hodiny (špáradlo ňou musí ľahko prejsť). Nechajte ju trochu vychladnúť, prekrojte, odstráňte jadierka - tie nevyhadzujte, ale použite pri príprave napr. zeleninového vývaru a dužinu vydlabte. Tekvicové pyré je hotové.)

na omáčku: 
500 g pasírovaných paradajok
1 menšia čili paprička
2 veľké strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
strúhaný syr grana padano

Postup:

Do hrnca nalejeme trošku olivového oleja a na miernom plameni rozpálime. Vhodíme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Pridáme kocky mrazeného špenátu (cca 200 g). Prikryjeme a dusíme do mäkka. Osolíme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Cesnak a čili papričku si nasekáme na jemno a vhodíme do panvice s rozpáleným olivovým olejom a hneď ako nám cesnak zavonia prilejeme pasírované paradajky. Privedieme k varu, osolíme, okoreníme, krátko prehrejeme a odstavíme.
Z múky a vajec si vypracujeme hladké cesto a vyvaľkáme (cesto je správnej hrúbky vtedy ak cez neho vidíte svoju ruku). Nepravidelné okraje orežeme a cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, teda plátov na lasagne (zo zvyšku cesta si urobte napr. rezance do polievky).
Tekvicové pyré osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok. Premiešame.
Na každý plát rozložíme ochutené tekvicové pyré, špenát a ricottu.


Zatočíme a rozdelíme na tri časti.
Paradajkovú omáčku prelejeme do zapekacej misy a naplnené cesto poukladáme do misy "na stojáka". Posypeme nastrúhaným syrom a pečieme dozlatista pri 180°C.


Menovky: , , , , , ,

35 36 37 38