01 02 03 Špinavá kuchyňa je šťastná kuchyňa: Farmárske kura s krúpovou plnkou 04 05 15 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 31 32 33

Farmárske kura s krúpovou plnkou

34
Na základe mojich príspevkov by sa mohlo zdať, že som vegetariánka, ale nie je tomu tak. Keďže mi na kvalite mäsa aj kvalite života zvierat záleží, tak podporujem domáci chov. Nie vždy má človek to šťastie aby na takéto mäso narazil, no konečne sme našli obchod kde sa dá takéto mäso zohnať. Takže po "sto rokoch" sme mali pečené kura a nie hocijaké, ale s krúpovou plnkou :).


Potrebujeme:

1 kura z voľného chovu (cca 2 kg)
1/2 ČL rímskeho kmínu
1/2 ČL rasce
1 cibuľa
1 veľký strúčik cesnaku
2 hrste jačmenných krúpov
1 a 1/2 hrnčeka vody
kôra z jedného citróna
šťava z polovice citróna
3 PL najemno nasekanej petržlenovej vňate
1 hrsť nasucho opražených vlašských orechov
maslo
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej

Postup:

Kura si vyberieme z chladničky a necháme ho otepliť na izbovú teplotu.
Kmín a rascu si nasucho opečieme na panvici a rozomelieme v mažiariku.
Na panvicu nalejeme asi 1 PL olivového oleja, rozpálime ho a orestujeme na ňom cibuľu do sklovita. Pridáme cesnak nakrájaný na drobno, kmín a rascu a prepláchnuté krúpy. Zalejeme vodou a dusíme do mäkka (najprv som dusila s pokrievkou a asi po 15 minútach som ju dala preč a dusila bez nej). Keď sa všetka voda vyparí a krúpy sú uvarené, odstavíme ich. Pridáme citrónovú kôru, šťavu, petržlenovú vňať a nasekané orechy.
Plnkou naplníme kurča, osolíme a okoreníme ho a na vrch poukladáme zopár plátkov masla.
Najprv pečieme 30 minút pri 200 °C, potom prikryjeme alobalom a pečieme cca 45 - 60 minút až kým nie je mäso mäkké. Nakoniec alobal dáme preč, kura polejeme výpekom a pečieme neprikryté kým koža nie je chrumkavá.
Vyberieme z rúry a necháme ešte 20 minút odpočinúť.

Kura podávame s udusenou červenou kapustou, knedľou poliatou výpekom a plnkou.


Menovky: , ,

35 36 37 38